Видовданска награда за обнову цркве у Призрену: Обнављајући Храм обнављамо себе

Песник Слободан Јовић из Лопара са Мајевице у Републици Српској поклонио је новчани износ награде „Перо деспота Стефана Лазаревићаˮ за обнову храма Светог Пантелејмона у Призрену, саопштено је из Дома културе у Грачаници.

Јовић каже да су њему и његовом ставарњу посебну част учинили име награде, жири и место на ком се додељује.

„ Косово нас не заборавља, па тако и ми њега не смијемо заборавити ни као географски, ни као симболички појам. Одлука да новчани дио награде усмјерим за обнову храма Светог Пантелејмона  у Призрену је логична. Обнављајући Храм, обнављамо себе, уздајући се у молитве Светог Пснтелејмона пред Господомˮ рекао је песник Слобоан Јовић.

Награда „Перо деспота Стефана Лазаревићаˮ додељује се на Видовданским свечаностима и манифестацији „Видовданско песничко бденијеˮ у Грачаници.

Црква Светог Пантелејмона у Призрену припада малим градским црквама које су у различитим периодима подизане и рушене. Подигнута је у 14. веку, а њена темељна реконструкција и обнова извршена је између два светска рата.

Изгоном српског становништва 1999. и мартовским Погромом 2004.  црква је доспела у тешко и рушевно стање. Обнова цркве започета је почетком ове године и значи да грађани Призрена и Срби, ма где да живе, верују у обнову својих светиња које су у великом броју порушене и запуштене.

Одбор за обнову цркве Светог Пантелејмона, Епархија рашко-призренска, Црквена општина Призрен, основали су фонд за помоћ у обнови цркве, а донације се могу уплатити на рачун Црквене општине Призрен бр: 205-171950-84

Повезани чланци

Back to top button