Вилан: Дипломатске ноте између Израела и Косова нису размењене али то не значи да процес није у току нити да се може преокренути

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, у интервјуу за Политику каже да је његова земља признала Косово, али, како је нагласио, још не и технички.

„Не видим да Србија условљава добре односе са земљама тиме да оне не признају Косово. Исти случај је и са Израелом, већина наших пријатеља у свету одавно је признала Палестину“, рекао је Вилан.

Израел технички још није признао Косово као државу, процедуре нису готове, није било сусрета међу званичницима, дипломатске ноте нису размењене, али то не значи да процес није у току, нити да се може преокренути, каже у првом разговору за штампане медије у Србији нови амбасадор Израела Јахел Вилан, покушавајући да објасни недоумице у јавности о томе да ли је израелско признање Косова договорено у оквиру споразума о економској нормализацији односа Београда и Приштине у Белој кући, 4. септембра, заиста готова ствар.

„Пошто у Србији постоји идеја да то можда још није коначно, у телевизијском интервјуу пре неколико дана хтео сам да рашчистим ствари рекавши да јесмо признали косово 4. септембра. Премијер и министар спољних послова Израела тог дана поздравили су споразум из Вашингтона. То није контрадикторно осталим информацијама које су се касније појавиле – признали смо али техникалије још нису обављене“, каже Вилан, напомињући да не потцењује важност овог питања за нашу земљу, али да очекује да ће се односи Србије и Израела показати као довољно пријатељски, важни и снажни да их ово не би пореметило.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button