Више од хиљаду верника у манастиру Драганац на Светли петак

Светом архијерејском литургијом и пригодним културним програмом данас је у манастиру Драганац обележен Светли петак – храмовна слава овог јединог живог манастира у Косовском Поморављу.  

Од раних јутарњих сати у манастир су почели да пристижу верници са свих страна: из Грачанице, Штрпца, Косовске Митровице, Бања Луке, Јагодине, Београда, Лознице, Новог Сада како би присуствовали свечаној архијерејској литургији коју је, уз саслужење свештенства и монаштва, служио владика рашко – призренски Теодосије.

Српски народ никада није посустао иако је доживео голготе, веровао је да ће и наше страдање, уколико верујемо у Господа Бога, бити крунисано Васкрсењем, поручио је верницима владика Теодосије.  

Празнујући Васкрсење Господа нашега верујемо у обнову и васкрсење, нарочито овде на Косову и Метохији. Много пута у историји доживели смо голготу, распеће, страдања али никада наш народ није посустао нити је био очајан због тог страдања, јер су веровали у Господа који је и сам страдао али је трећи дан и васкрсао. Знали смо ако страдамо и верујемо у Господа Васкрслог и то наше страдање биће крунисано васкрсењем“, поручио је владика Теодосије.

Након литургије обављено је освећене извора који се налази подно манастирских зидина, а обележавање источног петка настављено је наступом етно групе „Кос“.

Богослужењу су присуствовали и представници Срба у локалним институцијама.

Први петак после Васкрса веома је посебан дан у српском народном веровању и слави се у многим нашим крајевима под називима Светли, јер пада у Светлој недељи, а познат је и као Источни или Блажени.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button