Витез на бициклу за 21 дан обишао светиње на Кoсову

Краљевчанин Драган Шибалић кренуо је бициклом на поклоничко путовање и за 21 дан обишао 26 манастира и 60 цркава на Косову и Метохији, а прешао око 1.000 километара.

„Ходочашће српским Јерусалимом“, како је овај Краљевчанин назвао своју мисију на Косову започео је 6. октобра.

„Кренуо сам из Руднице и онда сам наставио даље преко севера Косова, Косовским Поморављем стигао сам до манастира Свети Архангели. Хтео сам на неки начин да пружим подршку нашем народу овде у овим тешким временима, такође и ја да духовно ојачам крећући се стопама наших славних предака, витезова, светитеља“, прича Шибалић.

Са Драганом смо се сусрели у задужбини цара Душана манастиру Свети Архангели из 14. века, манастиру који је на њега оставио, како нам је рекао, највећи утисак.

У шетњи кроз Призрен, заједно са нашим саговорником обишли смо Призренску Богословију, цркву Светог Ђорђа и прелепу Богородицу Љевишку.

„Косово и Метохија је центар српске духовности, традиције и културе. Као што је на пример за Јевреје Јерусалим, тако је и за Србе Косово и Метохија“, додаје овај бициклиста, који је у Призрену замољен од стране Косовске полиције да скине дуксерицу на којој се налазила застава Србије, да не би испровоцирао неког.

Према његовим речима, ходочашће на Косову и Метохији пробудило је у њему жељу и да напише књигу о овом путовању.

„Пишем свако вече, по једну, две, три странице, зависи колико материјала у току дана скупим. Кад дођем кући то ћу још мало да средим. Пишем о свим људима које сам срео, црквама, манастирима, како су ме дочекивали, буквално оно што се каже, сваки детаљ“, казује Драган.

На друштвеним мрежама Драган Шибалић је препознатљив под именом витез на бициклу, а ово није прва авантура у коју се упутио.

„Мој најдаљи пут је био до Јапана када сам прешао 14.000 километара. Ишао сам и до Индије 2016. године и Непала, по Хималајима, тада сам за пет месеци прешао 8.500 километара, велики део Европе сам обишао, Србије и сада и Косово, јер, као што се каже, Косово је срце Србије“, нагласио је Драган.

Након обиласка светиња на Косову и Метохији Драган Шибалић спрема нови подвиг, пут око света на пет година. Детаље није хтео да нам открије, али је обећао да ће га започети следеће године управо у манастиру Свети Архангели у Призрену.

(Грачаница онлајн)

Повезани чланци

Back to top button