Витина: Каменована српска школа

Српска основна школа Младен Марковић у Витини, издвојено одељење школе Бинач, каменована је данас у послеподневним сатима, саопштава Канцеларија за Косово и Метохију.

Непозната лица каменицама су гађала ову образовну установу која која се налази у мултиетничком насељу Бинач у општини Витина. Том приликом разбијено је више прозора на школи, а вандали су покушали да обију и улазна врата.

Kанцеларија за Kосово и Метохију захтева од надлежних институција у Приштини да без одлагања открију и приведу правди починиоце овог вандалског чина чије су мете била и малолетна деца.

„Сведоци смо готово свакодневних притисака и насиља над српским становништвом и имовином на Kосову и Метохији. Након данашњег неоснованог хапшења пензионера Светомира Бачевића у Пећи, сада су се на мети нашла и српска деца, а тек пуком срећом нико није повређен.

Оваква разбојништва уносе додатни немир и оправдани страх међу српски народ у јужној покрајини и показују колико су крхка настојања за изградњу једног мултиетничког друштва на Kосову и Метохији.

Због тога очекујемо и од међународних представника да пошаљу јасну поруку да насиље неће бити толерисано, а управо овакви дивљачки испади могу имати далекосежне консеквенце у једној мултиетничкој средини.

Апелујемо на Србе да остану мирни и не подлежу намерним провокацијама које имају за циљ да изазову нашу неодмерену реакцију, а држава ће изнаћи начин да осигура њихову безбедност“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ

Повезани чланци

Back to top button