Османи за РСЕ: Надамо се договору око дела амаричког предлога за динар, међународна заједница сагласна да динар не буде у оптицају

Председница приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да се питање промета динара на Косову мора хитно решити те да већ постоји сагласност о делу америчког предлога поводом тог питања. Додаје да би идеално било да се у Бриселу, 19. марта, постигне договор на нивоу главних преговарача а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Османијева је као веома позитивну ствар оценила то што се међународна заједница, на челу са САД, слаже да на Косову не динар не буде у оптицају”.

„Уз њихову помоћ успели смо да од сада дознаке и финансијску помоћ која долази из Србије, стижу у еврима, а не у динарима и верујем да се тиме решава велики део проблема са којима смо се суочавали у прошлости, рекла је Османијева за РСЕ.

Додала је да се у Приштини разматрају начини гаранције да помоћ која из Србије стиже српској заједници на КиМ не буде злоупотребљена, што је друга тачка.

„То не би требало да иде у руке људи који су злоупотребљавали средства, који су били корумпирани и можда узимали новац у име грађана, али су га користили за организовани криминал. За тај део се прави план који ће обухватити косовске власти”, рекла је Османи и навела да постоји нада да ће врло брзо бити постигнут договор о другој тачки.

Повезани чланци

Back to top button