Влада Србије данас о Француско – немачком предлогу

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас седници Владе о Косову и Метохији. Очекује се да ће Вучић известити Владу о преговорима са високом западном делегацијом и о предлогу споразума са Приштином, који је Србији понуђен, али није јаван. Вучић ће се обратити јавности у 20 часова.

Уочи седнице Владе на коју је позвала председника државе, премијерка подсећа на закључак који је изнео Александар Вучић после разговора са западним дипломатама – Србија је спремна да разговара о концепту европског предлога. Међутим, не прецизирајући, и она истиче да постоји један најважнији национални интерес око кога нема преговора.

„Важно нам је да се даље боримо за јаку Србију у сваком погледу. Све ћемо отворено и транспарентно комуницирати са нашим народом, све тешке одлуке доносићемо са нашим народом, а сву одговорност понећемо ми“, истакла је премијерка.

Подршка Вучићу, који ће се јавности обратити у понедељак у 20 часова, у преговорима стиже од коалиционог партнера. У данима када се, каже Ивица Дачић, одлучује о виталним интересима државе, странке треба да покажу одговорност и јединство.

„Вучић је, као и увек, показао величину и снагу, исказујући чврсту намеру да Србија остане привржена дијалогу, како не би била унапред осуђена и нападнута да одбија да учествује у тражењу политичког решења за косовску кризу, истовремено изражавајући чврсто опредељење да заштити наше националне и државне интересе“, наводи лидер СПС-а и министар спољних послова.

Лидер странке слободе и правде Драган Ђилас сматра да би било неодговорно да коментарише предлог за решавање косовског питања који нико није видео. Очекује да буде доступан грађанима, парламенту. Ако француско-немачки предлог, каже, даје европску будућност Србији, а без „признања Косова и омогућава даљу нормализацију односа, онда је ССП спреман да гласа за њега“.
Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да је француско-немачки предлог о КиМ последња прилика да се после деценија лутања коначно стави тачка на косовски проблем.
КиМ није тема за надгорњавање, нико неће доносити одлуку без грађана, сматра некадашњи шеф координационог тела за Косово и Метохију. За Небојшу Човића предлогу који је на столу крши и Устав и Резолуцију 1244. Појачане дипломатске активности међународних изасланика види као наставак притисака.

Човић и Миливојевић: Наметање форме уместо суштине, кулминација притисака

„Само их форма интересује, фактичко стање уопште их не занима. Мисле да ће на тај начин решити и избрисати своје брутално насиље из 1999. године када су почињени кршења међународног права, велики злочини на нашем народу и нашој држави и отимање једног дела наше територије“, оцењује Човић.

Наглашава да не може отета територија, без обзира да ли су је признали Немци, Французи, Британци, Американци, да буде држава.
На истој линији је и некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. То је кулминација притисака, каже, да се реши косовско питање.

„Они немају интереса да ово питање остаје нерешено где утицај имају и Русија и Кина и све оно што не одговара западним интересима, а да почне решавање глобалних односа у вези са ратом у Украјини“, указује Миливојевић.

Оцењује да су западне дипломате на састанку са Вучићем са вербалних притисака и мера суочили српску страну и са неким конкретним могућим мерама.
Миливојевић каже да те могуће притиске види у економској сфери, у заустављању процеса евроинтеграција и у некој политичкој сфери.

Пре десет дана почеле су дипломатске активности о питању Косова и Метохије доласком специјалног саветника Стејт департмента Дерека Шолеа у Приштину и Београд.
О истој теми разговори су вођени и са специјалним изаслаником Уједињеног краљевства Стјуартом Пичом. Круг консултација завршен је посетом дипломатске петорке.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button