Влада у Приштини писмом СЕ обећала да ће до краја маја израдити Нацрт статута ЗСО

Приштинска министарка спољних послова и дијаспоре Доника Грвала Шварц саоштила је да се Влада Косова обавезала да ће до краја маја израдити Нацрт статута Асоцијације општина са српском већином и упутити га Уставном суду.

Уочи састанка Комитета министара Савета Европе на коме чланство Косова у овој организацији није уврштено на дневни ред заседања, Грвала је упутила писмо председнику Парламентарне скупштине Савета Европе Теодоросу Русопулосу у коме га обавештава да ће Приштина да припреми нацрт ЗСО и упути га Уставном суду до краја овог месеца.

„Влада Косова је предузела конкретне и опипљиве кораке ка пуној примени Основног споразума и његовог анекса за имплементацију, укључујући и Асоцијацију као једну од обавеза. У складу са духом члана 7. у вези са чланом 10. Основног споразума, већ смо започели консултације са представницима припадника српске заједнице како бисмо размотрили њихове потребе. С тим у вези, Влада Косова припрема нацрт статута за Асоцијацију, инспирисан ФЕС-ом, који ће бити послат Уставном суду до краја маја 2024. године“, наводи се у писму Грвале Шварц.

Шефица дипломатије је додала да после овога очекује да ће Савет Европе испунити свој део обавезе и позвати Косово да постане део Савета Европе.

Круезиу: Обећање Грвале поновољено обећање Куртија из 2023.

Портпарол Владе у Приштини Прпарим Круезиу рекао је да обећање заменице премијера Донике Гервале-Шварц у писму упућеном Бироу Савета Европе представља понављање обећања које је премијер Курти дао 18. марта 2023. године у Охриду, а 2. маја 2023. године у Бриселу, када је понудила спремност за писање нацрта статута Асоцијације на основу члана 7. у вези са чланом 10. Основног споразума из Брисела, 27. фебруар 2023. године, преносе приштински медији.

„Прва понуда премијера Куртија ослањала се на три стуба која су морала бити унапред договорена: Први стуб – Устав Косова и пресуда Уставног суда од 23. децембра 2015.; Други стуб –  Европски став госпође Федерике Могерини 24. августа 2015. и Трећи стуб: амерички став званичника Стејт департмента, Дерека Шолеа и Габријела Ескобара 30. јануара 2023. године, написао је Криезиу на Фејсбуку.

Друга понуда, написао је, инспирисана је хрватским моделом, који је такође у складу са уставношћу и законитошћу Косов.

„Обе понуде премијера Куртија су одбијене. Да видимо да ли ће то бити прихваћено и трећи пут“, написао је портпарол Владе.
„Ако међународна заједница прихвати сада, годину дана касније, такву понуду, спремни смо да је спроведемо у оквиру пуне имплементације Основног споразума и у контексту чланства у Савету Европе. Али то зависи од међународне заједнице, а не од наше Владе“, закључио је Круезију.

Повезани чланци

Back to top button