Влада у Приштини покушава да минимизира негативне ефекте, губици због мера ЕУ већи од 500 милион евра

Штета по косовску економију биће већа под 500 милиона евра уколико и даље потрају мере које је Европска унија увела против Приштине проценили су економски стручњаци. Мере директно погађају произвођаче док актуелна влада пред јавношћу, како преносе приштински медији, чак покушава да минимизира њихове негативне ефекте.

Председник Косовске алијансе бизниса (АКБ) Агим Шахини рекао је да су мере ЕУ према Косову утицале на економију те да ће како су проценнили бити изгубљено више од 500 милиона евра, укључујући централне и локалне институције али и предузећа која су имала или имају пројекте преко ИПА програма

Додаје да је по броју инвестицијама и пројеката Приштина у позицији у којој никада раније није била.

„Мере које су предузеле међународне институције готово су утицале на општу политичку економију у интеграцији и Косово заостаје у том правцу. Према нашим прелиминарним прорачунима, ако се ове мере наставе даље, штета ће бити преко 500 милиона евра”.

Бивши председник Привредне коморе Косова (ОЕК) Сафет Грџалиу рекао је да влада минимизира негативне ефекте ових мера. Према његовим речима, крајње је забрињавајућа земља коју ЕУ намерава да казни на овај начин.

Додаје да са овим трендом Косово неће имати економски раст, нити побољшање платног биланса.

„Време је да се према овим мерама требамо озбиљније односити, а не занемаривати их. Нажалост, то се дешава на Косову, посебно влада минимизира негативне ефекте ових мера. У политичком аспекту, они заиста нису почастили Косово таквом реалношћу, јер бити земља која тврди да је у Европи будућности, бити кажњен штета јр која ће заиста утицати на имиџ Косова. Имамо замрзнута средства која су намењена подршци приватном сектору, а посебно домаћим произвођачима. Рећи данас да ове мере чак и не утичу на то, најгоре је што може да се деси Косову”, рекао је Грџалију.

Додао је да са овим мерама Косово неће имати економски раст, побољшање платног биланса, неће бити конкурентно, а пре свега, неће бити нових радних места.

(Економија онлајн)

Повезани чланци

Back to top button