Владика Атанасије у Грачаници: Тешко ономе ко устаје на гробове мртвих

Умировљени епископ захумско – херцеговачки и приморски Атанасије Јевтић, уз саслужење архимандрита и старешине манастира Драганац Илариона, свештенства и монаштва Епархије рашко – призренске, служио је данас у манастиру Грачаница Свету архијерејску литургију поводом Видовдана.

Већи број верника са Косова и Метохије, као и оних који су у Грачаницу пристигли из уже Србије, присуствовао је светој архијерејског литургији и примио причешће.

Владика Атанасије је поздравио окупљене вернике нагласивши да га посебно радује што у манастирској порти види велики број деце.

Подсетивши на делове Јеванђеља које говори о гоњењу Хришћана од стране римске власти, он је рекао да се на такву власт данас угледају „тирани западни“, почевши, како је нагласио,“ од далеке Америке све до Западне Европе“.

„Они следују политику римску, а не хришћанску, Светога цара Константина, који је управо зато, због тираније Рима пренео престо у Цариград и није је назвао Нови Рим. Зато ја не признајем ни први, ни други ни трећи Рим, него нови Јерусалим и нови Сион. И наши владари су следовали Цару Константину, а не римским владарима“, рекао је владика.

Присутне вернике је подсетио и на стару српску пословицу да треба кадар бити стићи, понекад и утећи али је најважније на страшноме месту постојати.

„То постојанство ви имате овде на великомученичком Косову и Метохији. То постојанство има наш  народ свугде, истрајава, издржава и зато смо неуништиви. Како је рекао Шантић „гробови ће наши борити се с вама“ – тешко ономе ко устаје на гробове мртвих,“ подсетио је умировљени владика захумско – херцеговачки

После пресецања славских колача, традиционално су подељени медаљони „Мајка девет Југовића“ два златна и 14 сребрних. Награда се додељује српским мајкама са четворо и више деце.

Мајка шесторо деце Сања Аритоновић из Грачанице добила је златни орден „Мајке девет Југовића“ који додељује Епархија рашко – призренска. Осим ње награђене су и мајке четворо деце са севера Косова, Косовског Поморавља и Метохије.  

Владика рашко – призренски Теодосије није ове године присуствовао Видовданској литургији јер се, како је раније саопштено, налази у самоизолацији.  

Парастос пострадалим косовским јунацима биће служен данас у 13 часова на Газиместану.  

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button