Vladika Atanasije u Gračanici: Teško onome ko ustaje na grobove mrtvih

Umirovljeni episkop zahumsko – hercegovački i primorski Atanasije Jevtić, uz sasluženje arhimandrita i starešine manastira Draganac Ilariona, sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske, služio je danas u manastiru Gračanica Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana.

Veći broj vernika sa Kosova i Metohije, kao i onih koji su u Gračanicu pristigli iz uže Srbije, prisustvovao je svetoj arhijerejskog liturgiji i primio pričešće.

Vladika Atanasije je pozdravio okupljene vernike naglasivši da ga posebno raduje što u manastirskoj porti vidi veliki broj dece.

Podsetivši na delove Jevanđelja koje govori o gonjenju Hrišćana od strane rimske vlasti, on je rekao da se na takvu vlast danas ugledaju „tirani zapadni“, počevši, kako je naglasio,“ od daleke Amerike sve do Zapadne Evrope“.

„Oni sleduju politiku rimsku, a ne hrišćansku, Svetoga cara Konstantina, koji je upravo zato, zbog tiranije Rima preneo presto u Carigrad i nije je nazvao Novi Rim. Zato ja ne priznajem ni prvi, ni drugi ni treći Rim, nego novi Jerusalim i novi Sion. I naši vladari su sledovali Caru Konstantinu, a ne rimskim vladarima“, rekao je vladika.

Prisutne vernike je podsetio i na staru srpsku poslovicu da treba kadar biti stići, ponekad i uteći ali je najvažnije na strašnome mestu postojati.

„To postojanstvo vi imate ovde na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji. To postojanstvo ima naš  narod svugde, istrajava, izdržava i zato smo neuništivi. Kako je rekao Šantić „grobovi će naši boriti se s vama“ – teško onome ko ustaje na grobove mrtvih,“ podsetio je umirovljeni vladika zahumsko – hercegovački

Posle presecanja slavskih kolača, tradicionalno su podeljeni medaljoni „Majka devet Jugovića“ dva zlatna i 14 srebrnih. Nagrada se dodeljuje srpskim majkama sa četvoro i više dece.

Majka šestoro dece Sanja Aritonović iz Gračanice dobila je zlatni orden „Majke devet Jugovića“ koji dodeljuje Eparhija raško – prizrenska. Osim nje nagrađene su i majke četvoro dece sa severa Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije.  

Vladika raško – prizrenski Teodosije nije ove godine prisustvovao Vidovdanskoj liturgiji jer se, kako je ranije saopšteno, nalazi u samoizolaciji.  

Parastos postradalim kosovskim junacima biće služen danas u 13 časova na Gazimestanu.  

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button