Владика Теодосије: Патријарх нам је оставио у аманет да истрајемо на овим просторима

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао да је став упокојеног Патријарха српског Иринеја по питању Косова и Метохије био веома јасан – да се не смемо одрећи наше свете зеље.

“Као и свети архијерејски сабор и наш патријарх је сваки пут истицао да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице. То је срце и наша душа. Да ако се одрекнемо Косова и Метохије и ако напустимо ове свете просторе ми више нећемо постојати, нећемо бити оно што су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и нама несвојствено”, рекао је владика Теодосије у обраћању српским медијима данас у манастиру Грачаница.

Нагласио је да речи и став патријарха Иринеја “нама уливају додатну снагу, али и обавезу да истрајемо на том путу, да његов завет, али и аманет очувамо”.

“Ја као епископ заиста сам то доживео као аманет мени да истрајемо до краја на овим просторима и да се не смемо никада одрећи нашег Косова и Метохије”, нагласио је владика.

Истакао је да је вест о патријарховој смрти примљена са болом и тугом у души јер је он имао велико разумевање за Косово и Метохију и  све нас који овде живимо, истрајавамо, опстајемо.

„Био нам је велика подршка, нарочито мени као епископу, свештенству и монаштву, али и оним верницима, народу који истрајава све ово време и не жели да напусти ове свете просторе”, нагласио је владика.

Повезани чланци

Back to top button