Власта Ценић са децом Грачанице, Велике Хоче и призренским богословцима

Књижевни часови Власте Ценића, једног од најуспешнијих дечјих песника на призренско-тимочком дијалекту, у оквиру којих ће се песник сусрести са децом Грачанице, Велике Хоче и призренским богословцима, 27. и 28. марта 2023. године, саопштено је из Дома културе „Грачаница“.

Распоред гостовања:

27. 03. 2023. – Грачаница (Дом културе) у 11 часова;

28. 03. 2023. – Велика Хоча (основна школа „Светозар Марковић“) у 11 часова;

28. 03. 2023. – Призрен у 13:30 часова.

Власта Ценић је рођен 1957. у селу Кочани код Дољевца, где и данас живи и ствара. Професор је српског језика и књижевности. Од 1979. године радио је у основној школи „Вук Караџић“ у Дољевцу. Један је од наших најпознатијих писаца за децу и песника који стварају на дијалекту (призренско-тимочки). Такође, бави се и прикупљањем усменог народног блага свога краја. Објављивао у познатим дечјим часописима: „Развитак“, „Змај“, „Витез“, „Гороцвет“, „Ризница“…

Најпознатија дела су му: „Бате ће се жени“, „Село сас један падеж“, „Немој никад рећи, крај је“, „Срећко петопарац“, „Раднички воз“.

Добитник је бројних награда. Члан је Удружења књижевника Србије. Идејни је творац манифестација „Сусрети просветних књижевних стваралаца за децу“ и „Кочићево перо у Кочану“.

Повезани чланци

Back to top button