Вођа групе Београдски синдикат: Косовски завет је нешто колективно несвесно у нашем народу (видео)

Косовски завет је наша суштина, рекао је за Ризницу, члан групе Београдски синдикат Феђа Димовић који је на Видовдан посетио Грачаницу, присуствовао литургији у манастиру и парастосу на Газиместану.

Димовић каже да му је изузетно драго што је поново на Косову и Метохију, где је за Видовдан био и прошле године.

„ То су неке емоције које тешко могу да се пренесу другима, мора да се дође овде и буде ту“, рекао је.

Велика је ствар бити на месту где се слобода добијала оружјем. Свако се за своју личну слободу данас бори на свој начин, а чланови хип – хоп састава „Београдски синдикат“ то чине музиком коју стварају.

„Живимо у таквом свету где је уз модерне комуникације, дигитализације потребно да на тај  начин комуницирамо са неким млађим генерацијама које можда нису ни биле на Косову и Метохији. Оно што нас и даље радије када видите матуранте у Србији, када заврше осми разред основне школе, они то прослављају уз косовске песме. Чак и деца која никада нису била у животу на Косову и Метохији имају то нешто у себи то колективно несвесно. Ако питате шта је тај косовски завет вероватно је то нешто колективно несвесно у нашем народу, што сви носим о у себи, а чега нисмо ни свесни“, каже Димовић.

Хип – хоп  састав „Београски синдикат формиран је преломне 1999. године. Профилисали су се као веома ангажован бенд, са оштрим политичким ставовима и јаком родољубивом нотом у својим песмама. Вођа Београдског синдиката, Феђа Димовић, адвокат по професији, оштро је критиковао Бриселски споразум.  

Њихова песма свиће зора проглашена је неформалном химном протеста „Чувајмо светиње“ који се уз литије органиују у Црној Гори због доношења спорног закона о СПЦ у тој бившој заједничкој републици. Митрополија црногорско – приморска је чланове бенда због тога у фебруару 2020. године одликовала.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button