Волонтери, професори и жене из Грачанице у акцији прикупљања новца за лечење Вуксана и Ивоне

Хуманитарни базар за прикупљање новчане помоћи за лечење двогодишњег дечака Вуксана Здравковића из Штрпца који болује од ретке болести, чији исход може бити фаталан и Ивоне Ивановић из Кузмина одржан је данас у Грачаници.

У жељи да помогне породицама из Штрпца и Кузмина Александра Милић Ћирковић из Косовске Митровице, са групом волонтера дошла на идеју да организује хуманитарни базар у Грачаници.

„Ми нисмо никаква организација нити фондација. Све ово радимо на добровољној бази, срцем и душом, читава организација данашњег базара заснивана је на добровољној и хуманој основи“, рекла је Милић Ћирковић за Ризницу.  

Каже да је на идеју дошла јер је желела да нешто покрене и уради за људе којима је потребна помоћ за лечење најближих чланова породице, а да је чини посебно срећном сазнање да се оволико људи, пре свега жена одазвало акцији.

На двадесетак тезги колико је постављено у центру Грачанице могло се купити много тога од слатких домаћих колача, кифлица, погачица, кроасана, филије, меда, прозиводи од меда, украсних предмета урађених декупаж техником, украсне флаше, иконе, све до старих књига и играчака.

Свако је изнео оно што има и у чијој је изради вешт јер је у акцији, коју су волонтери организовали посредством друштвених мрежа, од свега било најважније учествовати и помоћи.

„Са нама су данас и професори из Грађевинско – саобраћајне школе, и хвала им на томе што су се радо укључили да помогну. Доста је и  жена, нема организација, сви смо се организовали преко друштвених мрежа и ево нас“, рекла је Милић Ћирковић.

Такође се захвалила општини Грачаница и Полицијској станици које су обезбедиле простор и дозволу за окупљање.

На хуманитарном базару највише је било родитеља и деце. Она мања, желела су да се фотографишу са омиљеним ликовима из анимираног филма Маша и Медвед, док су старији желели украсне колаче или бесплатну тетоважу или плетеницу у коси.

Александра Милић Ћирковић каже да је задовољна одзивом људи и да размишља о наставку акције и у другим срединама.

„Сада све зависи од тога како ће се одвијати ситуација са коронавирусом. У сваком случају биће сличних акција и у другим срединама, уколико нам временске прилике не дозвољавају планирамо и затворене просторе и неке нове садржаје, али не волим унапред да причам о плановима, тако да, о том потом,,,,“, рекла је Милић Ћирковић.

Двогодишњем Вуксану Здравковићу из Штрпца дијагностиковано је ретко обољење које, уколико се не лечи, може да има смртни исход, За дечакову хоспитализацију неопходно је обезбедити 2,4 милиона долара, док је за лечење Ивоне Ивановић, која се због грешке лекара већ дужи низ година налази у стању будне коме, потребно 60. 000 евра.

И. Миљковић    

Повезани чланци

Back to top button