Врховни суд потврдио казну од 12 година Зорану Ђокићу

Врховни суд у Приштини потврдио је казну затвора у трајању од 12 година одбивши захтев за заштиту законитости браниоца Зорана Ђокића који се терети за наводно почињени ратни злочин против цивилног становништва на Косову, пренели су данас албански медији.

Након одлуке Апелационог суда да потврди првостепену пресуду Основног суда адвокат Љубомир Пантовић – бранилац оптуженог Србина, затражио је од Врховног суда заштиту законитости, оценивши да је пресуда заснована на бројним повредама закона.

Пантовић је у новембру прошле године, након потврде првостепене пресуде, рекао да га из тужилаштва нису позивали током истражних радњи, на шта је имао право по закону.

“Они су ме за то потпуно игнорисали, а многе су истраге вршили из тужилаштва, приликом које су саслушавали сведоке, идентификовали их путем фотографија”, навео је Пантовић.

У саопштењу Врховног суда наводи се да је одлука донета средином прошлог месеца И да је “као неоснован, одбијен захтев за заштиту законитости браниоца осуђеног, поднет против пресуде Основног суда у Приштини и пресуде Апелационог суда”.

Ђокић се терети за наводне ратне злочине почињене у марту 1999. године у насељу Кристал у Пећи. У оптужници је наведено “да је био припадник српских криминалних, војних и паравојних група које су насилно улазиле у албанске домове и након малтретирања, пљачке и приморавања становника да напусте своје домове, убијале их”.

Зоран Ђокић ухапшен је на прелазу Јариње и у притвору је од 2. фебруара 2019. године. Његов бранилац каже да судије у Приштини, када су у питању оваква кривична дела, не примењују закон, већ их „воде други мотиви, као што су освета и одмазда”, те указује да највиши приштински званичници, стално причају о наводном геноциду, И да судије „следе тај њихов пример, и не усуђују се да ослободе Србина, да му укину или смање казну“.

Адвокат Пантовић је најавио Уставну жалбу Уставном суду у Приштини, последњој инстанци у правосуђу на Косову.

Повезани чланци

Back to top button