Вучевић: Ситуација на КиМ изазовна, не смемо да се повучемо из дијалога

Министар одбране Милош Вучевић рекао је поводом наредне рунде дијалога између Београда и Приштине која се одржава у Бриселу, да се нада да ће преговори довести до смиривања ситуације на терену.

Истакао је да и даље не може да прихвати да земље квинте притискају премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, а да он неће да их слуша.

„Земље које су ангажоване у процесу преговора виде “Косово“ као независну државу, а то доста отежава позицију Србије. Ми не смемо да се повучемо из тог дијалога. Тренутна безбедносна ситуација је изазовна. Делује да се смирила ако се ништа не догоди за неколико дана али то није тачно“, рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Како је истакао, суштина је да Курти жели етнички да очисти територију.

„Забрана увоза хране и лекова је у сврси немогућности опстанка народа. Међународна заједница му гледа кроз прсте“, нагласио је он.

Додао је да тзв. Косово има тенденцију да створи војску у класичном смислу, која ће бити наследница тзв. ОВК, као и да су добили озбиљне системе наоружања.

„Надам се да Кфор неће дозволити авантуризам Аљбина Куртија“, рекао је Вучевић.

Истакао је да је положај Србије у најмању руку изазован, а да је питање набавке нове војне опреме проблематично.

„Желимо да улажемо у нашу војску, али смо спречени да купујемо наоружање у Русији због рата. Ако на Западу желите да купите наоружање они вас питају ‘за шта се спремате'“, нагласио је он.

Вучевић је поводом одржавања избора рекао да је СНС спреман да разговара са председником републике Александром Вучићем и другим странкама.

„Спремни смо да проверимо легитимитет на изборима, нећемо да задржавамо фотеље по сваку цену“, рекао је Вучевић.

Такође, додао је да није пристојно разговарати о раздвајању избора.

„Техничко питање је када ће бити избори. Одржавање избора је ствар наше унутрашње политике, а не међународне заједнице“, нагласио је он.

(ТВ Прва)

Повезани чланци

Back to top button