Вучић и Курти у Брисеслу са Борељом и Лајчаком о свим хитним питањима

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ организоваће у среду, 26. јуна, састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, а учешће су потврдили председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Како је најављено на званичном сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак одржаће одвојене састанке са Вучићем и Куртијем од 15 часова, након чега ће уследити заједнички трилатерални састанак.

На састанцима ће се размотрити оно што је постигнуто до сада у дијалогу под вођством високог представника и фокусирати се на даље кораке.

Наведено је да ће се  Борељ се обратити медијима пре и након састанака.

Портпарол Европске уније Петер Стано је изјавио да ће се током нове рунде дијалога Београда и Приштине на високом нивоу разговарати о свим хитним питањима у оквиру дијалога и истакао да ће састанак бити прилика да се нагласи да је европски пут двеју страна у потпуности везан за напредак у дијалогу, који се води уз посредовање ЕУ.

„Високи представник као председавајући састанку, уз помоћ специјалног изасланика за дијалог Лајчака, разговараће са партнерима о свим хитним питањима у оквиру дијалога и они ће прећи шта је постигнуто у дијалогу током мандата ових институција ЕУ, дакле током мандата високог представника и мандата специјалног изасланика“, рекао је Стано.

Он је додао да ће дијалог у среду бити још једна прилика да се нагласи и једном и другом партнеру да је њихов европски пут „сада у потпуности везан за напредак у дијалогу уз посредовање ЕУ“.

„Главни приоритет је да почне да се ради на примени Споразума на путу ка нормализацији односа и његовом анексу, јер је то хитно потребно. То није само оно што захтевају земље чланице ЕУ, већ је то важно и за људе у Србији и на Косову„, рекао је Стано.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button