Вучић и Курти у септембру се састају у Паризу

Делегације Београда и Приштине предвођене Александром Вучићем и Аљбином Куртијем састаће се током септембра у Паризу, у присуству француског председника Емануела Макрона и представника САД и Русије.

Ово би требао да буде други сусрет Куртија и Вучића, после берлинских разговора, а очекује се да главне теме буду формирање Заједнице српских општина и откривање масовних гробница, објавио је незванично Албанијан пост.

Циљ састанка две делегација биће покушај релаксације односа Београда и Приштине, јер је неизвесно када ће се наставити Бриселски дијалог. Очекује се да главна тема септембарског састанка у Паризу буде формирање ЗСО са извршним овлашћењима, на чему Србија инсистира, док Курти по том питању има искључив став да се „на Косову у складу са Уставом, не може формирати једноетничко удружење“. Истовремено Београд инсистира на формирању ЗСО у складу са претходно постигнутим споразумом у Бриселу.

Поред ЗСО очекује се да на састанку буде речи и о масовним гробницама Албанаца на територији Србије, на чијем откривању инсистира Приштина. Из извора блиских администрацији ЕУ наводи се да је могућ сусрет Вучића и Куртија у Бриселу, пре састанка две делегације у Паризу. Такву могућност најавио је и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак током недавне посете Приштини и Београду.

Уколико дође до разговора српског председника и косовског премијера на јесен у Паризу, биће то то њихов други званични сусрет, после Берлина, када је Аљбин Курти прекршио правило да детаље не износи у јавност, пошто је приштинска делегација јавно објавила његово обраћање.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button