Вучић након Њујорка: Ситуација у свету иде ка глобалном сукобу, запад жели да искључи Русију из УН-а

Председник Србије је Александар Вучић је по повратку из Њујорка рекао да се председнице привремених институције у Приштини Вјоса Османи бори за додатна признања Косова, али да није у питању борба Приштине, већ да се ради о нашој борби против онога што раде велике западне силе.

„Како видим радиће на све могуће начине и ми ћемо да се боримо. Видео сам већ три азијске и три афричке земље које су таргетовали. Ми ћемо да наставимо да радимо. Није питање Приштине, већ наше борбе против онога што ће радити све велике западне силе“, поручио је Вучић.

Указао да те силе сада гледају да искључе Русију из УН, да је Србија мала, али и да ће тако мала успети да се сналази и бори.

„Нећемо се одрицати нашег територијалног интегритета и наставићемо европски пут Србије, поновио је председник и истакао да све ради да сачува Србију. 

Председник је навео да је у Њујорку имао много билатералних сусрета, и поред званично најављених, а на питање у вези са разговором са заменицом државног секретара САД Викторијом Нуланд рекао да је и са њом разговарао о свим темама, као претходно и са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном.

Додао је да је важно да Србија има америчку подршку око економских реформи и економског напретка земље.

Са друге стране, поново је указао да се глобална ситуација ужасно компликује.

„Свет неће бити исти. Ма колико да сам говорио, рекли би да сам ‘драма квин’, да измишљам… А, сада то овде осећате, и видите да се на такав начин говори. Биће много тешко“, рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да су неки европски лидери, који су тражили састанак са Лавровим, морали да повуку свој пристанак са сусрет са њим.

„Било им је непријатно, иако су га тражили, јер је стигла забрана… То никад није било. Ништа од тога није било“, констатовао је председник Србије.

Навео је да је готово сигуран да ће западне силе покушати да Русију искључе из Савета безбедности УН и истакао да Србија за то неће гласати.

Изјавио је да му је на састанку лидера Западног Балкана и високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борља стављено у лице питање – када ће Србија увести санкције Русији.

Рекоше ми у лице, а пред нама пет-шест из региона. Пола састанка је било, кад ћемо санкције. Савршено сам разумео шта сте рекли, рекох, па опет – кад ће санкције? Нико није претио али када је једина тема састанка управо то, чекајте да видите шта ће после тога бити“, рекао је Вучић у интервјуу за Танјуг.

Додао је да ситуација у свету иде ка глобалном сукобу и да је питање шта ћемо сачувати.

Молим људе да имају поверења у своје државно руководство. Трудимо се да изгубимо најмање што имамо да добијемо највише што можемо. Мислим да ни једној земљи у Европи није тешко као нама“, рекао је председник Србије.

„Да ли ће то успети или не, видећемо“, рекао је Вучић.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button