Вучић: Нећемо се сагласити по питању уласка Приштине у УН

Србија се неће сагласити нити ћутати по питању уласка Приштине у Уједињене нације, нити ће признати самопроглашену независност Косова, поручио је председник Александар Вучић.

Говорећи о економској ситуацији у земљи, најавио да ће у јуну уследити ново двоцифрено повећање пензија. Вучић је изјавио за ТВ Хепи, поводом дијалога o КиМ у Бриселу, да грађани морају да знају да му не пада на памет да потписује капитулацију и да не постоји нико ко боље од њега зна шта је европски план.

Људи у Србији, указује, треба да знају да нико из државног руководства није писао било какав план, већ су га писали западни моћници.

“Ја сам објаснио да је план лош, али морамо да разумемо околности, зашто морамо да останемо у преговорима“, напоменуо је Вучић.

Председник је поручио да неће бити капитулације ни предаје.

Свима је, истиче, недвосмислено ставио до знања да се Србија неће сагласити нити ћутати по питању уласка Приштине у Уједињене нације, нити ће признати самопроглашену независност Косова.

Вучић каже да је Србија спремна на многе компромисе, али оцењује да Албанци неће учинити ништа.

Вучић је изјавио да тешко да је данас било неког напретка у Приштини, коју је посетио Мирослав Лајчак.

„Мирослав Лајчак је био данас у Приштини, тамо тешко да је неки напредак направљен, сада је то питање интерпретација различитих, али сам сигуран да је Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је лако да то учини показује и данашња одлука о укидању виза за грађане тзв. Косова“, рекао је Вучић.

Како је рекао, из много разлога немамо ништа против тог укидања виза и требало би да се радујемо тој одлуци.

„Али, тренутак у којем се то дешава показује да они, не само да нису спремни да изврше притисак, већ је то охрабривање Куртија да настави политику неиспуњавања сопствених обавеза“, оценио је председник.

Вучић је рекао да ће Лајчак стићи у Београд у понедељак, где ће остати до среде.

„Имаћемо један састанак од 30 минута, а онда ћу де факто два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав, такав пут у напретку за нормализацију односа“, рекао је Вучић.

Председник је оценио као апсурд најављени скуп десно орјентисаних странака за 17. март, на дан када се догодио погром српског народа на КиМ.

Како је рекао, док су нам убијали људе, палили цркве, они су седели и ћутали по својим кабинетима.

На питање о тумачењу из Мапе пута да се Приштина обавезује да не може да конкурише у УН без изричите сагласности свих сталних чланица, Вучић је рекао да то зависи од Србије и да унапред каже да Србија то никада неће учинити.

“То зависи од Србије. Да будемо сасвим фер, да ли верујете да ће било која чланица СБ, уколико Србија каже да је сагласна са уласком Косова у УН, нека чланица да каже не. Неће ниједна. Али Србија то неће да каже, неће то да кажу ни Русија ни Кина, него ће да прате Србију и зато кажем унапред да Србија то неће да учини”, поручио је Вучић.

Председник је изјавио да је став Србије да не уводи санкције Русији, и да је чврстина нашег става и наше позиције до сада била таква да то нисмо морали да урадимо.

Каже да се неће заклињати да се нешто неће урадити, као и да Србију очекује и много других тешких ситуација, и да се о КиМ очекују тешки разговори и ситуације.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button