Вучић после састанка у Бриселу: Јасно смо рекли да не прихватамо независност Косова

Председник Александар Вучић изјавио је данас, после низа састанка са европским званичницима у Бриселу, да је Србија у складу са својом политиком јасно рекла да жели да се примене сви споразуми који су потписани, од Основног споразума из 2013. до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду, као и да Србија не може да прихвати независност Косова.

„Увек смо само једну ствар истицали, која је увек понављана, а то је да Србија не може да прихвати чланство Косова у УН нити независност Косова и на тим позицијама смо рекли да смо спремни да испуњавамо све оно што је договорено“, рекао је Вучић новинарима.

Казао је да смо изразили уверење да је папир који смо примили 21. октобра добра основа за наставак рада у будућности.

Председник Вучић је рекао да „подржавамо деловање Кфора и НАТО-а на КиМ и очекујемо да повећају број својих припадника“.

Према његовим речима, проблем је да мимо тог мандата кажете да ћете да подржавате стварање тзв. војске Косова, јер то немате право да радите у складу са Резолуцијом 1244.

Не само да сам говорио него сам инсистирао на ставовима Србије, истакао је председник Вучић и додао да пред новинарима говори много мирније него што заступа интересе Србије. 

Забава за јавност није ми потребна, нагласио је председник.

Додао је да током састанака није било питања о потписивању или непотписивању било чега.

„Потписали смо Бриселски споразум и то је потписано од обеју страна и од треће стране“, подсетио је Вучић.

„Даћемо све од себе да покажемо свету како се понаша озбиљно и ко заслужује поверење међународне заједнице“, истакао је Вучић.

Нико у Бриселу није поменуо никакве санкције према Србији, чуо сам да их је неко други помињао, рекао је председник Вучић.

„Ја никада нисам рекао да би Приштини или било коме требало увести санкције, када се доносе санкције улази се у лошу атмосферу“, поручио је Вучић.

Председник је рекао да је папир који је у Београду добио 21. октобра, током посете „велике петорке“, добра основа за наставак разговора у будућности.

“Једина резерва Београда се тиче чланства Косова у УН, независности Косова, или како се то каже територијалног интегритета Косова“, рекао је Вучић и додао да је српска страна потпуно спремна за формирање ЗСО у складу са предлозима које је добила.

Према његовим речима, тај папир се односи искључиво на формирање Заједнице српских општина.

„Ја не могу да говорим о детаљима јер није договорено да говоримо о детаљима. Као што видите, веома смо се коректно држали тога и нигде није процурео ниједан детаљ“, рекао је Вучић.

Истакао је да је раније, када се види да су детаљи објављени у Албанијан посту, било јасно ко их објављује.

„Ми смо за тај папир рекли да је солидна основа, веома добра основа и да смо спремни да радимо и да одмах идемо у примену“, навео је председник Вучић.

Председник је поручио да Београд жели мир у целом региону и да ће наставити да се понаша одговорно.

„Потпуно сам уверен да ћемо морати или да постигнемо напредак, или ће свима у Европи бити потпуно јасно ко су ти који коче тај напредак“, рекао је Вучић.

Истакао је да Београд зна које су обавезе и шта је остало из претходног споразума још из 2011. и да су врло близу коначних договора о енергетици, као и да „Електросевер“ сутра има састанак са КЕЗ-ом.

„Оно што је за нас важно, ви знате да из тих принципа који су потписани од 2015. године, а то је да Србија може да финансира различите активности, пре свега образовање, школство, дакле и здравство, то је за нас од кључног значаја“, нагласио је председник.

Вучић: Желимо примену свих споразума, не можемо да прихватимо независност нити чланство у УН

Председник Србије Александар Вучић каже да се на састанцима говорило о свим кључним темама – од деескалације до примене споразума који су или потписани или договорени у прошлости.

“Србија је јасно рекла да жели да се примене сви споразуми, од основног из 2013. до оних касније у Бриселу и Охриду и увек смо само једну ствар истицали, која је позната – а то је да Србија не може да прихвати чланство у УН нити независност Косова“, рекао је Вучић.

На тим позицијама, додао је, Београд је рекао да је спреман да испуњава све што је договорено.

Приштина: Kурти прихватио споразум и анекс за имплементацију

Влада у Приштини саопштила је да је премијер Аљбин Kурти данас у Бриселу прихватио Основни споразум из Брисела као и Имплементирајући анекс из Охрида, и да их треба имплементирати у њиховој целини, безусловно и без икаквих закашњења.

„На данашњем састанку са немачким канцеларом, Олафом Шолцем, француским председником Емануелом Макроном, премијерком Италије Ђорђом Мелони, председником Европског савета Шарл Мишелом, замеником председника Европске комисије и Високим представником за спољну политику Џозепом Борељом, те његовим емисаром Мирославом Лајчаком, Курти се захвалио свима на њиховом доприносу и ангажману ка миру, нормализацији односа између Kосова и Србије“, саопштава влада у Приштини.

Аљбин Kурти је након састанака у Бриселу рекао да је након оружаног сукоба од 24. септембра у Бањској, „његов приоритет безбедност на Kосову, са нагласком на гранични прелаз са Србијом“, тврдећи да су „са друге стране стигли парамилитарци који су извршили терористички и криминални напад убијајући и рањавајући косовске полицајце“.

„Да се ово не би поновило, потребне су санкције и казна Србији“, рекао је Kурти, а наводи се у саопштењу владе.

Премијер у Приштини истиче да „група Милана Радоичића и остали одговорни требају да буду изручени Kосову где би били субјекат праведног и фер судског поступка, шта више када се узме у обзир да се правосудни систем на Kосову и судски процеси мониторишу од стране Мисије Европске уније за владавину права – Еулекс“.

Додаје се да је председник Србије Александар Вучић одбио да потпише споразум и тражио да се прихвати и додатни папир, којим се према тумачењу у Приштини, „практично поништавају три принципа Основног споразума, Имплементирајућег анекса и нацрта предложеног од стране пет емисара 21. октобра 2023. године“.

На крају састанка, Kурти је рекао да „прихватање подразумева потписивање, а само потпис подразумева прихватање и гарантује имплементацију“.

(РТС – Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button