Vučić posle sastanka u Briselu: Jasno smo rekli da ne prihvatamo nezavisnost Kosova

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle niza sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu, kao i da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova.

„Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno“, rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da smo izrazili uverenje da je papir koji smo primili 21. oktobra dobra osnova za nastavak rada u budućnosti.

Predsednik Vučić je rekao da „podržavamo delovanje Kfora i NATO-a na KiM i očekujemo da povećaju broj svojih pripadnika“.

Prema njegovim rečima, problem je da mimo tog mandata kažete da ćete da podržavate stvaranje tzv. vojske Kosova, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ne samo da sam govorio nego sam insistirao na stavovima Srbije, istakao je predsednik Vučić i dodao da pred novinarima govori mnogo mirnije nego što zastupa interese Srbije. 

Zabava za javnost nije mi potrebna, naglasio je predsednik.

Dodao je da tokom sastanaka nije bilo pitanja o potpisivanju ili nepotpisivanju bilo čega.

„Potpisali smo Briselski sporazum i to je potpisano od obeju strana i od treće strane“, podsetio je Vučić.

„Daćemo sve od sebe da pokažemo svetu kako se ponaša ozbiljno i ko zaslužuje poverenje međunarodne zajednice“, istakao je Vučić.

Niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji, čuo sam da ih je neko drugi pominjao, rekao je predsednik Vučić.

„Ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu“, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da je papir koji je u Beogradu dobio 21. oktobra, tokom posete „velike petorke“, dobra osnova za nastavak razgovora u budućnosti.

“Jedina rezerva Beograda se tiče članstva Kosova u UN, nezavisnosti Kosova, ili kako se to kaže teritorijalnog integriteta Kosova“, rekao je Vučić i dodao da je srpska strana potpuno spremna za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koje je dobila.

Prema njegovim rečima, taj papir se odnosi isključivo na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorimo o detaljima. Kao što vidite, veoma smo se korektno držali toga i nigde nije procureo nijedan detalj“, rekao je Vučić.

Istakao je da je ranije, kada se vidi da su detalji objavljeni u Albanijan postu, bilo jasno ko ih objavljuje.

„Mi smo za taj papir rekli da je solidna osnova, veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu“, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik je poručio da Beograd želi mir u celom regionu i da će nastaviti da se ponaša odgovorno.

„Potpuno sam uveren da ćemo morati ili da postignemo napredak, ili će svima u Evropi biti potpuno jasno ko su ti koji koče taj napredak“, rekao je Vučić.

Istakao je da Beograd zna koje su obaveze i šta je ostalo iz prethodnog sporazuma još iz 2011. i da su vrlo blizu konačnih dogovora o energetici, kao i da „Elektrosever“ sutra ima sastanak sa KEZ-om.

„Ono što je za nas važno, vi znate da iz tih principa koji su potpisani od 2015. godine, a to je da Srbija može da finansira različite aktivnosti, pre svega obrazovanje, školstvo, dakle i zdravstvo, to je za nas od ključnog značaja“, naglasio je predsednik.

Vučić: Želimo primenu svih sporazuma, ne možemo da prihvatimo nezavisnost niti članstvo u UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se na sastancima govorilo o svim ključnim temama – od deeskalacije do primene sporazuma koji su ili potpisani ili dogovoreni u prošlosti.

“Srbija je jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi, od osnovnog iz 2013. do onih kasnije u Briselu i Ohridu i uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je poznata – a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo u UN niti nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Na tim pozicijama, dodao je, Beograd je rekao da je spreman da ispunjava sve što je dogovoreno.

Priština: Kurti prihvatio sporazum i aneks za implementaciju

Vlada u Prištini saopštila je da je premijer Aljbin Kurti danas u Briselu prihvatio Osnovni sporazum iz Brisela kao i Implementirajući aneks iz Ohrida, i da ih treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovno i bez ikakvih zakašnjenja.

„Na današnjem sastanku sa nemačkim kancelarom, Olafom Šolcem, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, premijerkom Italije Đorđom Meloni, predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, zamenikom predsednika Evropske komisije i Visokim predstavnikom za spoljnu politiku Džozepom Boreljom, te njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom, Kurti se zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, saopštava vlada u Prištini.

Aljbin Kurti je nakon sastanaka u Briselu rekao da je nakon oružanog sukoba od 24. septembra u Banjskoj, „njegov prioritet bezbednost na Kosovu, sa naglaskom na granični prelaz sa Srbijom“, tvrdeći da su „sa druge strane stigli paramilitarci koji su izvršili teroristički i kriminalni napad ubijajući i ranjavajući kosovske policajce“.

„Da se ovo ne bi ponovilo, potrebne su sankcije i kazna Srbiji“, rekao je Kurti, a navodi se u saopštenju vlade.

Premijer u Prištini ističe da „grupa Milana Radoičića i ostali odgovorni trebaju da budu izručeni Kosovu gde bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, šta više kada se uzme u obzir da se pravosudni sistem na Kosovu i sudski procesi monitorišu od strane Misije Evropske unije za vladavinu prava – Euleks“.

Dodaje se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše sporazum i tražio da se prihvati i dodatni papir, kojim se prema tumačenju u Prištini, „praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine“.

Na kraju sastanka, Kurti je rekao da „prihvatanje podrazumeva potpisivanje, a samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje implementaciju“.

(RTS – Tanjug)

Povezani članci

Back to top button