Вучић после гласања: Резултат су поделе, не само у региону већ и у УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након што је усвојена резолуција о Сребреници, да је Србија била у праву када је упозорила да ће ова резолуција изазвати поделе, не само у региону већ и у УН.

Он је подсетио да је ово први пут да гласање о геноциду у УН не буде једногласно.

„То се дешава јер су неки људи хтели да искористе своју политичку моћ да исполитизују ову тему“, рекао је.

„Резултат је следећи. 84 земље су гласале за резолуцију, 87 земаља које су овде биле присутне нису гласале за. У било ком националном парламенту овакав акт не би успео. Ово је једино место на свету где је такав документ донет“, рекао је.

Људи из неких земаља су истицали „значајан допринос“ амандмана. То је био само значајан допринос већој конфузији. Желели су само да сачувају свој образ тим амандманима. И желели су да заварају неке државе чланице о правној природи овог питања.

„Сврха и намера резолуције је да се наметне морална и политичка кривица једној страни, једном народу – Србије и Републике Српске“, рекао је Вучић.

То је била једина намера, рекао је Вучић. Искрено, када је реч о легитимитету, то није успело, додао је.

„Људи који су желели да стигматизују српски народ нису успели и никада неће успети у томе. Поносан сам што сам данас бранио право мале земље да јавно и гласно говори против оних моћних, не вређајући никога, поклонивши се жртвама, признајући све наше грешке и ужасне злочине које су неки од наших сународника учинили“, рекао је Вучић.

Поносан сам и достојанствен Србин и знам да смо прошли кроз најтеже ратове, највише смо пропатили у региону југоисточне Европе али вас уверавам да ћемо сутра почети дијалог са нашим босанским сународницима унутар Србије и не само да ћемо задржати мир и стабилност већ ћемо унапредити наше односе у региону.

Повезани чланци

Back to top button