Вучић: Приштина има подршку највећих сила света

Председник Србије Александар Вучић је гостујући на Телевизији Хепи рекао да албанска страна на Косову има подршку највећих сила света те да до краја месеца очекује велике проблеме када је Косово у питању.

„Велике западне силе ће увек да подржавају и да буду уз независно ‘Косово'“, истакао је Вучић и навео пример Џејмса Рубина који је, како каже, званични лобиста Приштине. 

Амерички амбасадор Хил има веома коректан однос и има своје „ја“, истакао је Вучић, иако ће он увек бити на страни независног „Косова“.

Након дешавања у Савету Европе, најављене су промене које се пре свега односе на билатералне односе, објашњава Вучић.

Ми смо поднели амандман на резолуцију у којој они нападају Русију и штите територијални интегритет Украјине и Молдавије, у коме се додаје „и свих осталих чланица Европе“, па ћемо да видимо да ли ће да га прихвате, каже Вучић.

Истиче да ми не можемо без Европе, „шта год ко причао“. 

Захтев за санкцијама Русији понављају на сваком састанку, наводи Вучић. 

Очекујем не лаку ситуацију за наш народ свуда у региону, додаје и каже да очекује много проблема у разговорима са Приштином. 

Покушао је Борељ да објасни Куртију да нема смисла да се хвали изборима на којима је изашло три посто бирача, наводи Вучић и каже да је било покушаја да се успостави неко прелазно решење, али да Курти „хоће кризу“.

Очекујем велике проблеме до краја месеца када је у питању КиМ

Унутрашње ствари морамо заједнички да решавамо, поручује председник и каже да морамо да видимо како да наставимо даље и како да земљу извучемо из кризе. 

На питање да ли је неки страни фактор утицао на дешавања претходних дана, Вучић каже да не воли такав приступ и да не може да види везу, иако не искључује ту могућност. 

Очекујем велике проблеме до краја месеца када је у питању КиМ, истиче председник. 

„Они су покушали на превару да поново нешто узму од Србије, а да Србија не добије ништа. Ја сам се на то насмејао и рекао да се тако нешто неће догодити“, рекао је Вучић.

Текст у „Њујорк тајмсу“ наручен је још пре неколико месеци, каже Вучић и додаје да је то намерно објављено током бриселских разговора са поруком „ЦИА те гледа, ако не будеш послушан, ово ти је тек почетак“. 

Повезани чланци

Back to top button