Вучић са шефом данске дипломатије: Тражимо повлачење косовске полиције са севера КиМ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са министром иностраних послова Краљевине Данске Ларса Лекеа Расмусена са развојем ситуације на Косову и Метохији, коју је окарактерисао као најкомпликованију и најопаснију до сада.

Он је том приликом затражио да се Косовска полиција повуче са севера. Вучић је истакао да су догађаји од 24. септембра, најјаснији показатељ намере Приштине да онемогући било какав договор са Београдом и нормалан живот Срба на северу КиМ, саопштила је прес служба председника.

Вучић је посебно нагласио значај даљег међународног присуства на КиМ и позвао представнике међународне заједнице да предузму све потребне мере у циљу спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва у покрајини, као и повлачење припадника специјалне Косовске полиције са севера КиМ.

Напомињући да је Србија спремна да ради на наставку дијалога уз посредство ЕУ, Вучић је подсетио да је Београд спровео све своје обавезе које проистичу из Бриселског споразума.

Он је истакао и да се крхки мир који постоји на простору КиМ чува захваљујући одмерености српског народа који улаже надљудске напоре да одоли свим притисцима режима у Приштини.

Саговорници су, такође, разговарали о чланству Србије у Европској унији.

Председник Вучић је навео да наша земља цени подршку Данске и предложио покретање сарадње у области стручног усавршавања државних службеника у оквиру европских интеграција.

Вучић је са министром Расмусеном разменио мишљења о свим темама од обостраног интереса, међу којима је интензивирање сарадње у економији и ИТ сектору, животној средини, биотехнологији, култури и другим.

Повезани чланци

Back to top button