Вујичић: Црногорске дипломате на Косову ћуте док њихови сународници у Метохији остају без воде

Председник Удружења и Уније Црногораца Слободан Вујичић наглашава да амбасадор Црне Горе на Косову Ферхат Диноша и директора Управе за дијаспору Предраг Митровић, иако су упознати са екстремно тешким положајем црногорских породица у Метохији, нису чак ни позвали нити обишли сународнике у селима Брестовик и Опрашке.

У саопштењу достављеном медијима, Вујичић подсећа да црногорске дипломате нису предузеле било какве мере и показали макар мало пажње и бриге институција Црне Горе према породицама и њиховом малолетном децом којима је искључена вода за пиће.

„Оваквим односом режим у Црној Гори још једном је врло јасно потврдио да их косовски Црногорци интересују таман колико и лањски снијег“, нагласио је Вујичић.

Села Брестовик у општини Пећ и Опрашке у општини Исток, у којима живе махом Црногорци, већ више од месец дана су без воде и то усред ширења пандемије коронавируса.

Мештани та два села немају воде ни за пиће, а камоли за одржавање преко потребне хигијене, као и поливање њива и пластеника те напајање стоке која је почела да се разбољева.

Домаћинству Дашић које има четворо деце једна крава је већ угинула док су друга два грла стоке у тешком стању, подсећа се у саопштењу.

Како је раније јавио Радио Гораждевац, више од месец дана већи део повратничког села Брестовик је без воде. Инфраструктура за водоснабдевање изграђена средствима међународне заједнице у међувремену је доспела у власништво локалних Албанаца који су у овом селу купили српска имања и отворили породичне фирме на њима.

На састанку Срба и Албанаца из Брестовика договорено је да у два термина дневно буде пуштена вода свим домаћинствима.

Власник фирме, Албанац, на чијем је имању базен за водоснабдевање поштује ту одлуку. Међутим, други комшија, према речима Миодрага Дашића, представника овог села, присвојио је сву воду само за себе.

Повезани чланци

Back to top button