Вуковић: Радови у зони манастира Високи Дечани су атак и на УН

Привремени орган за Општину Дечани Вуко Вуковић најоштрије је протествовао поводом јучерашњег отварања прве деонице пута Дечани – Плав будући да се радови изводе у зони манастира Високи Дечани где је извођење оваквих радова строго забрањено.

У саопштењу медијима се наводи да „случај у Дечанима сведочи о одсуству свих цивилизацијских норми и моралних вредности оних који врше суштинску власт у покрајини“.

„Апсурдно је да они који траже улазак у UNESCO заправо не знају ништа о тој организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу, што овим чином најбруталније демонстрирају, будући да с  Високи Дечани на UNESCO-вој листи Светске културне баштине“,прецизирано је у саопштењу Привремног органа за Општину Дечани.  

Даље се додаје да се оваквим поступком намерно пркосо УН-у где се самопроглашено Косово признаје као саставни и неотуђиви део РепубликеСрбије.

„Реч је о бруталном атаку на Уједињене нације, а не само на дечанску светињу“, појашњава се даље у саопштењу.

„Као председник Привременог органа Општине Дечани, овим путем се придружујем позиву Српске листе и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића да представници међународне заједнице без одлагања реагују и зауставе нелегалне послове и девастацију у зони дечанског манастира, јер је оно што се ради у овој метохијској вароши у супротности и са приштинским прописима“, закључује се на крају саопштења које је потписао Вуко Вуковић.

Прва деоница пута Дечани – Плав отворена је јуче а свечаности је присуствовао и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти.

Повезани чланци

Back to top button