За наводни ратни злочин тзв. Специјално тужилаштво Косова терети 89 особа, подигнуте 33 оптужнице

Специјално тужилаштво Косова до сада је подигло 33 оптужнице за ратне злочине против 89 особа. Међутим, проблем за подизање општужнице представља то што су починиоци злочина у Србији док су жртве и сведоци на Косову изјавила је на конференцији за медијије тужилац Дрита Хајдари.

„Нисмо били у могућности да подигнемо оптужницу без саслушања осумњичених, али ова околност није престала, водили смо истраге, обезбедили доказе, интервјуисали сведоке, па чак и обезбедили релевантне доказе од Међународног кривичног суда за бившу Југославију“, рекла је Хајдари.

Тужилац Иљир Морина саопштио је да се против 88. оптужених води истрага за злочин почињен у затвору Дубрава. Навео је да је поводом овог случаја „само један осумљичени у притвору.

„Ова истрага је одавно покренута пошто је у питању Еулекс, имамо окривљеног у притвору, изазов је да се води ратна истрага две године, али то су законске могућности. По закону, притвор је 2 месеца”.

Из Тужилаштва је назначено да ће бити настављене истраге у вези осталих случајева ратних злочина за које је у току прикупљање доказа а да ће оптужнице бити саопштене када буду спремне.

Повезани чланци

Back to top button