За Светли петак свечано у Драганцу

Манастир Драганац, једини живи манастир у Косовском Поморављу, свечано ће обележити храмовну славу – Светли петак.

Светли петак је први петак после Васкрса и тим поводом ће у манастиру Драганац, сутра у 9 часова, свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске, служити владика Теодосије.

У наставку ће за све госте бити постављена трпеза љубави након које је предвиђен уметнички програм у оквиру којег ће бити приређено песничко вече проф. др Бошка Миловановић и наступ етно групе Кос из Косовског Поморавља.

Први петак после Васкрса веома је посебан дан у српском народном веровању и слави се у многим нашим крајевима  под називима Светли, јер пада у Светлој недељи, а познат је и као Источни или Блажени.

Успостављање овог празника десило се у храму поред једног извора недалеко од Цариграда, који се звао „Живоносни источник“. 

На икони празника се слика Мајка Божија са Богомладенцем, изнад извора, којем прилазе слепи, богаљи, цареви и свештеници.

Код Грка и Руса, извори (источник) при манастирима или близу њих, посвећивани су овом празнику. Свети Серафим Саровски се често молио пред овом Богородичном иконом.

Повезани чланци

Back to top button