Задушнице на КиМ: У градским срединама јужно од Ибра православна гробља обилази тек по који Србин

Изласком на гробља и паљењем свећа Срби на Косову и Метохији обележавају зимске задушнице. У Северној Косовској Митровици је обезбеђен превоз за грађане који су данас обилазили гробове својих покојника  у јужном делу града. Гробља у градским срединма јужно од Ибра обилази тек по који Србин.

За расељене са Косова и Метохије који живе у централној Србији организованог превоза за задушнице није било ни ове године.  Приштинско гробље  данас  је обишло тек дестак људи,  углавном расељених у околне српске средине.  

Милорад Николић  један од малоборјних Срба који још увек живи у Приштини. Са братом је обишао очев гроб.

„Мало нас је остало у граду и то су углавном људи у годинама. Мнго њих је у међувремену умрло, само неколицина нас одлази редовно у цркву Светог Николе и обилази градско гробље, то је слика овог града“, прича Николић.

Осим свештеника Срба нема ни у Урошевцу, тридесетак километара јужније од Приштине. Запуштено православно гробље на задушнице обилази једино Слађана Вукадиновић.

„Може да се дође до гробља, ја сам сама била са ћерком, нико нас не дира, упалиле смо свеће, окадиле гробно место, изнеле то што смо понеле , попиле кафу. Није угрожена безбедност да не може да се дође“, наводи Вукадиновићева.

Миодраг Николић један од малобројних Срба који је остао у Приштини: фото: Ризница

Каже да су на слободној површини на урошвевачком градском гробљу Албанци у међувремену сазидали стамбене зграде али да српске гробове нико није дирао.

„Оно што је од гробова оштећено то је било 2000. и неколико година касије. Након тога ни један гроб није диран нити оштећен али на жалост гробље нико не обилази. Отац Трајко је тамо труди се, залаже се код локалног комуналног предузећа да се гробље очисти али су и њему рекли што би чистили гробље ако нико не долази“, прича ова српкиња.

Остављено нам је у аманет да макар на Задушнице помињемо претке  обилазимо њихова гробна места и палимо свеће поручује приштински парох Станиша Арсић.

„Наши непријатељи ликују над оваквим сликама које ми шаљемо одавде, нажалост, они једноставно виде да сваким дано ово све више постаје заборав. Жалосно је да град Приштина поред четрдест и више хиљада Срба који су ту живели данас на гробљу немамо ни десетину који су дошли да обиђу гробове предака“, каже приштински парох.

Превозом до гробља који је организовала локална самоуправа Срби из Северне Косовске Митровице обишли су за задушнице гробље у јужном, албанском делу града.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button