Задушнице у Липљану

Преостали липљански Срби али и они који су се иселили из овог градића, двадесетак километара јужно од Приштине, обишли су данас гробове покојника и паљењем свећа обележили Задушнице.

Ружица Витковић је дошла је на очев и стричев гроб. Не прескаче ни једне Задушнице иако се удала у Доњој Брњици. У град, каже, ретко одлази јер то више није Липљан каквог памти.

„Некада је Липљан био пун душе, сада, на жалост, нема више ничега, није то онај град који је некад био“, прича Ружица.

Хладно време, ветар и снег који је провејавао као и анти – ковид мере нису спречили Србе да данас обиђу гробове предака али су утицали да њихов број буде мањи.

Гробље је углавном очишћено од сасушене траве, шибља и корова док су споменици које су непознати починиоци у новембру 2019. оштетили и порушили поново подигнути и постављени на своје место. Радници комуналне службе Општине Грачаница пред Задушнице потрудили су се да се гробље очисти.

Протојереј и парох Липљански Драгиша Јеремић каже да последњих годину дана, од како је он у овој парохији, није било нових случајева рушења споменика али ни интересовања и добре воље одговорних институција да помогну у решавању овог проблема.

„Једним делом има обновљених споменика али то су људи сами за своје миле и драге покојнике преуредили јер нису могли да чекају да за задушнице долазе на порушено и оскрнављено гробље.

Парох липљански наглашава да у овом граду у последњих годину дана није било захтева за ексхумацију и преношење тела покојника у ужу Србију како је то раније био случај на појединим православним гробљима на централном Косову.

„Ја лично, као свештеник, нисам за то да се гробови ископавају. Они који су морали да се одселе они знају своје разлоге због којих су се иселили, немају потребе да исељавају покојнике. Видим за ово време, које сам овде, да у Липљану наши мештани имају доста поштовања према покојницима. Труде се да дођу не само за задушнице већ и другим данима да одржавају гробове својих покојника уредним“, реко је липљански парох.

У Липљани и у Новом Насељу живи нешто више од 100 српских породица.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button