Захаров упозорава на стварање Велике Албаније

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова скренула је пажњу на, како је навела, појачане напоре на промоцији концепта Велике Албаније и поручила да Русија позива ЕУ, као посредницу у преговорима Београда и Приштине, да изврши притисак да се поштују постигнути споразуми о питању КиМ.

У саопштењу, Захарова је навела да постоје појачани напори за промовисање концепта Велике Албаније, који укључују, како је навела, меморандум из 27. новембра о успостављању конгреса албанских општина, који би „укључио територију Косова”, преноси ТАСС.

„Ово је покушај тајног стварања албанског заједничког простора изван оквира закона и у супротности са суверенитетом и границама међународно признатих земаља”, рекла је Захарова у саопштењу.

Она је оценила да такве акције посебно изгледају цинично имајући у виду одбијање приштинских власти да испуне своје обавезе да формирају Заједницу српских општина на КиМ.

„У међувремену, Европска унија, која посредује у дијалогу Београда и Приштине, још није у могућности да натера Косово да поштује споразуме постигнуте уз учешће Брисела. Претпостављамо да би ЕУ требало да води уравнотежену политику, вршећи притисак да дође до усклађивања са постигнутим споразумима”, поручила је Захарова.

Москва је убеђена да се мир и стабилност на Балкану могу постићи само на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН и уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих балканских држава, јавља Тасс а преноси Танјуг.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button