Завичанји сусрети писаца Косовског Поморавља: Објављена имена лауреата

Културна манифестација „Завичајни сусрети писаца Косовског Поморавља“ биће одржана у уторак и среду 13. и 14. октобра 2020. године у више места у Косовском Поморављу, којом приликом ће бити додељена признања књижевним ствараоцима из овог дела Косова.  

Како је саопштено из Културно просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову дводневна манисфестација окупиће бројне песнике и прозне ствараоце.

Велики књижевни час биће одражан у Културном центру у Шилову у уторак 13. октобра са почетком у 16:30 часова, најављују организатори.

Програмом је предвиђено и представљање стваралаштва писаца из Косовског Поморавља који живе на овим просторима, као и оних који се налазе на простору централне Србије. Такође, биће додељене и завичајне књижевне награде.

Овогодишњи у саставу:  Благоје Савић, књижевни стваралац, Радослав Златановић, песник и књижевник, Ратко Стоиљковић, књижевни стваралац донели су одлуку коме ће бити додељене традиционалне награде и признања.

Повеља „Свети Кнез Лазар“ и традиционална награда сусрета за 2019. годину за допринос српској књижевности биће додељена Срећку Симићу из Врбовца код Витине.

Повеља“ Свети Кнез Лазар“ и традиционална награда сусрета за 2020. за допринос српској књижевности биће уручена Предрагу Пешићу из Витине који живи и ствара у Смедереву.

Повеља „Зарија Р. Поповић“ за 2019. годину у области прозног стваралаштва биће уручена Стевану Лазићу из Гњилана, који живи у Нишу.

Повеља „Зарија Р. Поповић“ за 2020. годину припала је Трајку Здрвковићу из Витине која  живи у Смедереву.

Повеља „Димитрије Кантакузин“ за поезију за прошлу годину припала је Славиши Крстићу из Ранилуга, док ће Новици Ђорђевићу Косову, који живи и ствара у Београду иста награда бити уручена за ову годину.

За истраживање културне баштине Косовског Поморавља признање „Атанасије Урошевић“ биће уручено Горану Максимовићу из Горњег Ливоча код Гњилана. Ове године, како је саопштио жири, неће бити уручена награда „Владимир Цветановић“ која се додељује за књижевну критику.

И.М.  

Повезани чланци

Back to top button