Завршен „Графест“, документарац РТВ КИМ победник фестивала

Доделом прве, друге и треће награде као и три специјална признања, у Грачаници је завршен Девети фестивал документарног филма и ТВ форми „Графест“ који је отворен у понедељак 7. децембра.

Документарни филм „Упркос свему“ у продукцији РТВ КИМ из Чаглавице, аутора Горана Аврамовића, овогодишњи је победник фестивала.

„Упркос свему“ је најцеловитије документаристичко остварење у тематском, естетском и драмском смислу. То је филм који креативно обликује чињенице историје једне од најзначајнијих културних институција КиМ, приказане из угла сачуваних и пажљиво укомпонованих докуменат, фотографија, архивских снимака и изузетно компетентних и емотивно уплетених сведока. Тиме се овај документаристички рад о хроници једне институције уздиже до узбудљиве метафоричне савремене приче о фениксу, наведено је у одлуци жирија.

Другонаграђено остварење „Српска реп сцена на Косову“ у продукцији српског програма Радио Телевизије Косово ( РТК2) аутора Марка Закића и редитеља Ерсима Шамљија убедљивим опорим тоновима приказује феномен у вези са културом младих на Косову и Метохији.

„Направљен у изразитим контрастима традиционалног и модерног, руралног и урбаног, овај рад показује важно дешавање у сфери поткултуре и открива неочекиване димензије живота Срба у изолованим срединама“, оцењује жири.

Телевизијском раду „Људи бројеви“ ауторке Катарине Маринковић у продукцији „Њу прес-а“ припала је трећа награда за изванредан пример новинарске ангажованости уз поштовање свих норми сложеног, вишеугаоног и прецизног аналитичког извештавања.

У жељи да истакне важне доприносе у оквиру телевизијског документарног стваралаштва ове године су додељене и три специјалне награде: Соњи Ристић ауторки филмова „Петар и „Мирјана“ у продукцији „Рима“ за хуманистички, посвећени и емпатички приступ важним темама о особама са инвалидитетом, Ивану Митићу за рад „Једном гимназијалац, увек гимназијалац“ у продукцији портала Коссев и сниматељима РТК 2 Бојану Кошанину и Александру Миладиновићу за атрактивну и живописну фотографију у филму „ У дану кад се Бог јави“.

Жири, кога су чинили Зоран и Светлана Поповић, Ивана Вановац и Ђорђе Јевтић  уочио је да је овогодишња продукција богатија за нове теме и нове продуценте као и да је укупан креативни и продукцијски ниво професионалнији.   

Такође је наглашено да је упркос тешким условима изазваним пандемијом коронавируса, захваљујући посебним напорима Дома културе као организатора, настављен континуитет фестивала који негује и поспешује документаристичко, филмско и ТВ стваралаштво остављајући трајне записе о свом времену.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button