Завршена „Ликовна колонија Видовдан 2020.“

Доделом награда „Лонгин“ истакнутом српском уметнику Милану Маринковићу – Цилету и „Димитрије Поповић“ младом Милошу Богдановићу из Новог Брда, као и изложбом радова са овогодишње колоније, у грачаничком Дому културе је затворена ликовна колонија „Видовдан 2020.“  

Милош Богдановић је овогодишњи добитник награде „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог ствараоца.  На колонији се представио са два поетски и технички различита рада.

„Пејзажна панорама Призрена визуелно је опсервирана асоцијативним обликовањем апстрахованих сегмената древне Подкаљаје. У другом је пак снажно ангажована фигуративна представа човека обезличеног, разореног заробљеног, разграниченог, али свему упркос, живог“, наводи се у оцени уметничког савета колоније.

Богдановићу је награду уручио, председник општине Грачаница Срђан Поповић.  

„Желим да честитам свим младим уметницима, посебно добитнику нагрде Димитрије Поповић“ и желим да колонија настави да живи јер је то манифестација која удара печат нашем постојању на простору Косова и Метохије“, рекао је Поповић.

„Хвала свима што на овај начин негујете успомену на Димитрија“, рекла је кратко Јоргованка Поповић, мајка пострадалог Димитрија која је младом уметнику из Новог Брда доделила медаљу и мајицу са ликом покојног сина.  

Награда „Лонгин“ која се додељује за животно дело и богат уметнички опус ове године је припала Милану Маринковићу -Цилету, сликару из Београда.  

„Маринковић је остао доследан својој јасно дефинисаној ликовној поетици током вишедеценијског рада која његово дело чини препознатљивим, дајући му карактер оригиналности и самосвојности“, наводи се између осталог у образложењу уметничког савета.

Уметник из Београда је због болести био спречен да дође у Грачаницу али се у програм доделе награда укључио посредством видео везе.

„Ова награда ми је значајна и заузеће право место у мом срцу. Награду посвећујем свом унуку принцу Стефану Карађорђевићу чији је чукундеда, краљ Александар Први Карађорђевић осветник Косова у Националној историји“, рекао је Маринковић.

Младим уметницима поручио је да буду упорни, смели и храбри и на наставе да изненађују радовима јер, нагласио је, Дом културе у Грачаници полаже велику наду у њих.

Директорка Народне Библиотеке у Грачаници Бранкица Костић,  захвалила се организаторима и покровитељима манифестације и отворила изложбу радова са овогодишње ликовне колоније.  

Због пандемије вируса корона, ове године су на ликовној колонији учествовали само уметници са простора Косова и Метохије, њих једанаесторо.

Покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button