Завршена рунда преговора о динару, Приштина одбила све предлоге Београда

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача одржана је у Бриселу, а главна тема је проналажење решења у вези са одлуком такозване централне банке у Приштини о употреби динара.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је након тројног састанка делагација Београда, Приштине и Европске уније да су представници Приштине одбацили шест конструктивних предлога Београда.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изразио је жаљење што током данашње рунде дијалога није постигнут договор о уредби такозване Централне банке Косова да забрани употребу динара на Косову и Метохији и поручио да је спреман да поново угости две стране „ако покажу спремност да постигну међусобно прихватљиво привремено решење“.

Лајчак је на свом налогу на друштвеној мрежи Икс навео да је данас угостио главне преговараче Београда и Приштине како би се, по седми пут, разговарало о последицама уредбе тзв. Централне банке Косова да забрани употребу динара на КиМ.

„Нажалост, стране нису успеле да постигну договор. Спреман сам да поново угостим стране ако покажу спремност да постигну међусобно прихватљиво привремено решење“, написао је Лајчак.

На данашњем састанку Београда и Приштине уз посредство ЕУ о употреби динара на КиМ стране нису успеле да нађу компромисно решење за преостала отворена питања, саопштио је претходно портпарол ЕУ Петер Стано.

ЕУ „жали што није дошло до компромиса“, навео је Стано после састанка с делегацијама Београда и Приштине у Бриселу, уз оцену да “нема спремности“ да се дође до компромисног решења.

Стано је истакао да су представници обе стране “успели да превазиђу поједине разлике по питању слања финансијских средстава из Србије на Косово, укључујући успостављање пословног ентитета који би дистрибуирао финансијску помоћ косовским Србима“.

Упркос томе што је ЕУ изнела компромисни предлог који је “у највећој мери ускладио ставове обе стране“, данас до договора није дошло пошто стране нису постигле договор око неколико кључних питања, “укључујући укупан обим активности новог ентитета, обим корисника ентитета и финансијску помоћ Србије институцијама на Косову које подржава Србија“.

Петковић: Представници Приштине одбили свих шест предлога које смо им представили

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је након заједничког састанка двеју делегација са представником ЕУ истакао да је Београд представио шест конструктивних предлога о употреби динара, али да је Приштина све одбила.

„Решење ћемо да тражимо и даље, и врата разговора нису затворена за нас, јер без решења је теже Србима на КиМ“, рекао је Петковић.

Истакао је да је делегација Приштине као тривијална оценила и три питања које је представник ЕУ Мирослав Лајчак оценио као кључна за усаглашавање двеју страна.

„Када смо и ми понудили са наше стране да решење буду модели које смо поменули раније, и то су одбили. Они нам нуде и мање у односу на оно што је договорено и оно што њихови прописи допуштају“, рекао је Петковић.

Рекао је и да су на састанку снажно протествовали због забране посете патријарха Порфирија Пећкој патријаршији, као и због забране представе и уласка на КиМ глумцу Ненаду Јездићу.

Истакнуто је и шта приштинска власт ради српским новинарима истакавши случај листа Јединство и новинара који се суочавају са протеривањем из њиховог седишта у северном делу Косовске Митровице.

„То раде други пут – први пут су их протерали из Приштине 1999. године, а сада из Косовске Митровице“, рекао је Петковић.

Нагласио је и да је тема дијалога било „питање над питањима“, односно оснивање Заједнице српских општина које чини оквир за опстанак српског народа и што Приштина држи ембарго над српском робом чиме крши најосновније вредности.

„Очекујемо позив Лајчака за наставак дијалога, а када ће то бити то је на њему. У међувремену ћемо припремити додатне коментаре“, рекао је Петковић.

На питање албанског новинара зашто је за Београд Лајчаков предлог неприхватљив, Петковић је истакао да га није одбио Београд већ друга страна.

„Лајчак је изашао са три модела ЕУ, или три питања. Ако у њему стоји да се формира нови ентитет да Поштанска штедионица добије лиценцу, да сви Срби имају право да подижу примања на КиМ, нисмо то одбили ми већ друга страна“, закључио је Петковић. 

Повезани чланци

Back to top button