Због Ковида – 19 рад установа културе у Косовском Поморављу сведен на минимум

ВД  директора Културно просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову код Гњилана Младен Станковић каже да је доба короне знатно пореметило рад ове установе, али да су сви запослени „прекомпоновали“ рад како би што безболније пребродили овај тежак период.  

Станковић у изјави за Ризницу каже да је ситуација са короном погодила све области друштвеног деловања па самим тим ни културни посленици нису изузети.

„Први талас је прошао тако што смо се фокусирали да локалном становништву помажемо у техничком смислу, како уметницима тако и мештанима. Преоријентисали смо се на волонтерски рад јер због забране окупљања на јавним местима и у затвореном простору нисмо били у прилици да радимо на новим представама или организујемо филмске пројекције,“ каже Станковић.

После првог таласа короне и поновног враћања у нормалу у Културно просветном центру су као први догађај организовали обележавање Видовдана у Шилову крај споменика Цару Лазару измештеном из Гњилана.

„Организовали смо обележавање тог датума, због мера ограничења окупљања опет нисмо били у прилици да програм ширимо, али смо се потрудили да овај датум свечано обележимо, а ја ћу се својски потрудити да од наредне године то буде традиционални културно – уметнички програм у нашем крају“, наставља Станковић.

После изложбе бошчи Косовског Поморавља у Српском културном центру у Приштини Станковић је најавио да ће у будућности традиционалне бошче овог краја бити део сталне поставке у КПЦ -у „Божидар Митровић Шандор“.

Као нови вид комуникације публике и уметника Станковић је најавио онлајн презентације за које КПЦ у Шилову има и капацитета и могућности.

Истиче да је ситуација са вирусом непредвидива те да је незахвално било шта планирати јер су с друге стране и финансијска средства минимална.

„Упркос свему културна не сме да стане, а врата Култрурн просветног центра у Шилову отворена за све који имају креативне идеје и желе да се искажу на овом пољу“.

Станковић подсећа да при КПЦ „Божидар Митровић Шандор“ функционише и Аматерско позориште из Гњилана које је до сада приредило велики број представа од којих су многе и награђиване, али да је њихов рад због коронавируса тренутно сведен на минимум.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button