Земље Квинте врше притисак да се питање чланства Косова уврсти на дневни ред

Амбасадорка Мисије Србије при Савету Европе Александра Ђуровић изјавила је данас у Стразбуру да земље Квинте врше велики притисак на Исланд, као председавајућу земљу Комитета министара Савета Европе, да се питање чланства тзв. Косова у тој организацији уврсти на дневни ред.

Међутим, како каже, Србија је успела да се избори да то не буде тема ни на сутрашњем састанку одбора.

„Успели смо да то не буде тачка дневног реда ни за сутрашњи састанак, међутим шта ће даље да се дешава врло је неизвесно. Постоји могућност да нека земља и на почетку састанка предложи да се тачка дода на дневни ред. Простом већином може да се дода, али не може да се одлучи о тачки, јер нацрт одлуке није дистрибуиран пред сам састанак, па самим тим одлука не може бити донета“, објашњава Ђуровић за Танјуг.

Ђуровић напомиње да је делегација Србије у последњих неколико дана имала неколико разговора са амбасадорком Исланда и додаје та земља трпи притиске, пре свега Немачке.

Напомиње да постоје намере појединих земаља да предложе заказивање ванредног састанка Комитета министара до краја ове недеље како би та тачка могла да буде уврштена у дневни ред, а самим тим би и нацрт одлуке могао да се достави пре почетка састанка.

„Ми и даље радимо на томе да до тога не дође“, каже Ђуровић.

Каже да су притисци појачани баш ове недеље због тога што се наредне недеље одржава заседање Парламентарне скупштине Савета Европе.

„Пред свако заседање тог тела постоје појачани притисци да се донесе одлука о отпочињању процедуре и да се пошаље у Парламентарну скупштину на мишљење. То је друга фаза која подразумева да свако ко аплицира за чланство, Комитет министара мора да затражи мишљење од Парламентарне скупштине“, закључује Ђуровић.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button