Зорица Арсић: Златан био нагређен полицајац а сада тврде да је злочинац

Породица Златана Арсића из Ајновца код Косовске Каменице, ухапшеног због наводног ратног злочина, тврди да је он невин те да никада није био припадник српске полиције како наводи Специјално Тужилаштво у Приштини.  Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила је бесплатну правну помоћ, а међу Србима у селу на на крајњем истоку Косова хапшење се тумачи као још вид притиска.

Златана Арсића припадници косовске полиције привели су на административном прелазу Бела Земља. Речено му је да иде на информативни разговор после чега је одведен за Приштину, наводи његова супруга Зорица.

„Дошли су и претресли читаву кућу. Рекли су нам да траже оружје. Нашли су ловачку пушку коју су одузели. Златан је ловац и има дозволу за њу, ми то нисмо крили. Након тога су га одвели за Приштину и више не знамо ништа“, прича Зорица Арсић.

Специјално тужилаштво у Приштини Арсића терети да је током ратних сукоба 1999. године у Косовској Каменици починио ратни злочин против цивилног становништва. Наводно је у сарадњи са другим униформисаним и наоружаним припадницима српске полиције тукао Албанца Б.М. наневши му тешке повредем и трауме. Додаје се и да је у сарадњи са другим припадницима српске полиције и паравојних група „учествовао у депортацији и присилном расељавању албанских грађана“. Oптужбе су неосноване јер је Златан у том периоду имао 19 година и никада није био припадник Српске полиције тврди супруга.   

Фото: Ризница

„То је лаж и није тачно да је он малтретирао човека. То можете да питате кога хоћете овде свако ће да вам посведочи. Он је имао пријатеље и међу Србима и међу Албанцима“, категорична је Зора Арсић.

Отац ухапшеног наводи да породица Арсић ни пре ни после рата није имала несугласица са Албанцима. Радио је као поштар, познаје све албанске породице у крају, каже и Б.М. из суседног Беривојаца, који га сада оптужује за злостављање. Предраг Арсић тврди да је у питању неспоразум и да је сасвим сигуран да је сведок помешао његовог сина с неком другом особом.

„Ја не поричем да је тог Албанца неко и напао на пијаци, ко што каже, уперио му пушку у главу и одузео цигарете, али сигурно то није био мој син и он га је с неким заменио“, прича Предраг.

Породицу ухапшеног обишла је председница Привременог органа за општину Косовска Каменица Тања Аксић.  Због наводних оптужби Златан Аксић, радник царинске службе, салушан је још 2017. године да би његово хапшење уследило тек после пет година.

Породица подсећа да је Златан претходно радио као обезбеђење у Скупштини Косова, потом у Косовској полицији где је 2007. године и награђен за успешан рад.

Комшије и Срби из Ајновца: Златан је невин, оптужбе у циљу застрашивања, фото: Ризниа

„Како може неко ко је ратни злочинац да ради на свим ти местима толико године“, каже Зорица Аксић.

 Канцеларија за КиМ поставља питање како је могуже да је ухапшени прошао све неопходне провере за рад у косовској полицији а онда напрасно ухапшен за ратни злочин? То отвара оправдану сумњу да су мотиви хапшења посве другачије природе што доказује и саопштење министра полиције из Приштине Џељаља Свечље који је овог Србина прогласио кривим и пре суђења упозорава Канцеларије за КиМ.

Српска листа је позвала представнике Квинте, Кацнецларију ЕУ, Еулекс, УНМИК и ОЕБС да хитно формирају правни тим који ће птатити случајеве који се против Срба воде пред косовским судовима будући да се лажне оптужнице користе за њихов прогон, наведено је у саопшењу.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button