Зорица и Драгиша се сећају дана када им је НАТО убио оба детета: Живимо како бисмо долазили на њихов гроб

На данашњи дан пре 25 година, у месту Лужане код Подујева НАТО пројектил испаљен на аутобус Ниш експреса усмртио је  44 путника. То је био најкобнији дан за Драгишу и Зорицу Петровић из Грачанице јер су у једном тренутку изгубили оба детета. Данас им је на месном гробљу у Грачаници служен парастос.

Први мај 1999. године био је последње путовање за Николу (17), његову млађу сестру Марију (15) и њихову баку Смиљану Петровић из Грачанице. Заједно, са још 41. путником пострадали су на мосту код Лужана у аутобусу кога је погодио НАТО пројектил.

Изгубивши све што имају Драгиша и Зорица се и после 25 година питају због чега су невини морали да страдају.

Неутешни родитељи Зорица и Драгиша Петровић, фото: Ризница

„Нешто сам предосећао, у грудима ме нешто стезало и стално сам се распитивао да ли је аутобус пошао из Ниша и када ће да стигне. Тек када сам стигао кући и чуо шта је било, срушио сам се и нисам знао за себе више ништа“, присећа се тог кобног тренутка отац Драгиша Петровић.

Зорица не суши образ ни после четврт века. Остала је без заклетве и свега што ју је чинило срећном и живом.

„Снаге више немамо, у животу нас држи само то да од годишњице до годшњице долазимо на њихов гроб и палимо свећу. Док смо ми живи тако ћемо, а после како Бог каже“, прича Зорица

 Никола, Марија и њихова бака Смиљана сахрањени су у једном гробу, 7. маја 1999. на Николин рођендан.

Секулић: Призор је био страшан

Сниматељ Телевизије Приштина Бобан Секулић који је тог дана био на задатку каже да је у Лужанима затекао застрашујући апокалиптични призор.

„Силина удара одбацило је са пута и возило санитета, делови људских тела били су на све стране“, присећа се Секулић.

 

Школски другови подигли спомен плочу

На иницијативу школских другова, а у знак сећања на пострадале Марију и Николу у дворишту школе у Грачаници постављена је спомен плоча на којој поред њихових фотографија пише:

 Настрадали од Нато агресора 01. 05. 1999. године – спомен полочу подигле генерације 1984 – 1982.

Миодраг Живић био је један од иницијатора за подизање спомен плоче.

„Ми смо ту да се као генерација нађемо и помогнемо родитељима шта можемо, ако ништа друго да их се бар сваке године на овај дан сетимо, да се њихова имена не забораве. Ми смо сада одрасли људи, имамо своје породице али док смо год живи ми ћемо се њих сећати одлазити на гроб како би им одали пошту“, рекао је Живић.

Венце на споменик пострадалој деци положили су председник Привременог органа за Општину Приштина Новак Живић, заменик председнице Општине Грачаница Драгиша Стојановић а парастосу су присуствоали и председници Српског народног покрета Бранимир Стојановић и Српске Демократије Стефан Вељковић.

Спомен плоча коју су поставиле алвбанске власту код Лужана, фото: Ризница

Пре две године локалне албанске власти у Подујеву су у знак сећања на побијене путнике код моста у Лужанима поставиле спомен плочу. На њој су исписана имена само пострадалих Албанаца. Уместо Срба код броја 32 постављене су три тачке.

Маријин ланчић, Николин привезак, породичен фотографиј и две улице у Грачаници назване именима пострале сестре и брата једино су што је Драгиши и Зорици остало као успомена на убијену децу.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button