Зубин Поток: Захтева се поништење одлуке о експропријацији, уклањање база, најављене тужбе

Срби из Брњака, Бања, Горњег Јасеновика и Зубиног Потока затражили су данас током јавне расправе обуставу и уклањање база специјалне полиције изграђених на територији њихове општине, прекид експропријације имања која је влада у Приштини одредила за доградњу постојећих и наставак градње нових објеката од, како их је назвала, јавног интереса.

Као ни  претходна, одржава пре шест дана у Лепосавићу, ни данашња јавна расправа коју су са власицима парцела у општини Зубин Поток одржали предсавници приштиснком министарства за инфраструктуру није пружила одговоре  на бројна питања овдашњих Срба.

Грађани су захтевали су да им Дритон Мурати директор Одељења за експроријацију у Приштини одговори какав је јавни интерес у питању и шта ће се градити на земљишту које им је одузета. Тражили су повуче одлука о експропријацитији, уклони оно што је изграђено на њиховом земљишти и најавили тужбе против владе у Приштини.

Срђан Вуловић, фото: Ризница

Бивши градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић поручио је представницима владе у Приштини да су одлукама прекршили сопствене законе те да расправу о експропријацији заказују више месеци након што су на приватним имањима већ направили полицијске базе.

То што је имовина одузета, а јавна расправа заказана тек после притиска и инсистирања Евроске уније доказ је да се не спроводи екопрпријација већ отимачина, инстиче адвокат Небојша Влајић.

„Шта нам причате о економском развоју да нећете фабрику да правите у Јасеновику. Сви знамо шта ћете да правите а ви нећете да кажете. Друго већ сте и направили, чему служи јавна распава када сте ви одузели земљу и саградили војну или полицијску базу рекао је Влајић.

Да је у питању грубо кршење права указује и правник Марко Јакшић коме је такође бесправно одузето више парцела.

„Све што се дешавало последњих неколико месеци на територији наше општине представља грубо кршење права и деловање против Кривичног законика Косова. Свако ко учествује у овоме од председника владе, „сафари министра“ Свечље али и вас (Дритон Мурати) јер сте и ви свесни да је ово противпавно заслужује кривичну пријаву и добиће кривичну пријаву од мене по члану 320 и 321 о протовправном заузимању приватне својине и њеног оштећење.

Фото: Марко Јакшић

У селу Бање грађани имају проблем да обрађују имања тврди Небојша Пантелић. Навео је да се његова кућа налази на 100 метара од прелаза Брњак и указао на то да је већ пола брда прекопано, без да је ико питао да ли то може да се ради. Додао је да готово нема човека у његовом комшилуку који није добио казну од 300 евра зато што је користио илегални прелаз.

„Ми само обрађујемо своје имање и то је једини пут који можемо користити. Нисмо ни мали, ни глупи. Ја имање да дам нећу“, нагласио је Пантелић.

Фото: Ризница

Како је Речено због милитаризације коју спроводи Алљбин Курти  у општини Зубин Поток трпи туризам.  У катастарској зони ове  општине подигнуте су прошле године три  базе такозване косовске  пограчничен полције у селима Горњи Јасеновик и Брњак.

Данашња расправа сазвана је након последње одлуке владе у Приштини којом је у  Јасеновику имовина проглашена од посебног јавног интереса.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button