Протест Срба у Рудару: Курти користи институције за прогон Срба

Срби са КиМ упутили су са великог протеста, који је одржан на барикадама крај Звечана, поруке Приштини и Међународној заједници да желе мир, слободу и живот достојан човека. Упозорили су да Приштина користи такозване институције за прогон Срба северно и јужно од Ибра, стаљајући их на разне спискове и оптужујући за нарушавање такозваног уставног поретка Косова.

Предраг Пантић син ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића је подсетио да са њиме ису успели да се чују нити виде ни после 13 дана од хапшења.

„ Они унапред знају да је мој отац крив а нису ни судије ни тужици“,  рекао је Пантић.

Подсетивши на бројне случајеве угрожавања личних и колективних права Срба од стране приштинских власти којима сведоче и представници међународне заједнице, бивши судија вишег суда Никола Кабашић каже да влада у приштини у последњих годину дана кренула у институционални обрачун према Србима политичи инструментализујући специјално тужилаштво и специјални суд.

О угроженим правима Срба говирли су доктор Драгиша Миловић, директорка предшколске Установе из Лепосавића Зорица Јовановић, чије двориште као паркинг простор користе припадници КФОР-а, правник и активиста Марко Јакшић.

 У име Срба јужно од Ибра, који су у великом броју још у раним преподневним сатима стигли у Звечан како би, како су рекли, подржали браћу на барикадама, обратио се потпредсеник српске листе и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић.

„Део нас који смо дошли успут је заустављен, уз јасну поруку – будите добри. А то значи да ми не треба да живимо, да не треба да постојимо само зато што смо Срби. Одлучно смо разумели ту поруку“, рекао је Јевтић.

Неоснована хапшењења и тајни спискови за одстрел Срба разлог је што смо се окупили, рекао је председник Српске листе Горан Ракић.  Додао је да се са барикада  Приштини и Куртију шаље порука да Срби желе мир и слободу али да неће дозволити да се на Косову и Метохихи затру трагови српског постојања.

Господо међународни представници, извините што не можемо да мирно стојимо док нас газе, што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику демократског Косова. Знам да знате, али понављам, решење за ову кризу се налази у Приштини“, рекао је Ракић.

Поновио је да је за уклањање барикада неопходно ослободити неосновано ухапшене, повући тајне спискове за хапшење и одстрел Срба, и да се са севера Косова и Метохије повуку јединице са дугим цевима и оклопним возилима, уз гаранције Кфора да те јединице неће долазити на север.

Протесни скуп крај барикада у рудару је протекао мирно. Јоше једном је поновљена порука да барикаде неће бити уклоњене до испуњења захтева односно ослобађања тројице Срба и повлачења припадника специјалне косовске полиције са севера. 

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button