Protest Srba u Rudaru: Kurti koristi institucije za progon Srba

Srbi sa KiM uputili su sa velikog protesta, koji je održan na barikadama kraj Zvečana, poruke Prištini i Međunarodnoj zajednici da žele mir, slobodu i život dostojan čoveka. Upozorili su da Priština koristi takozvane institucije za progon Srba severno i južno od Ibra, staljajući ih na razne spiskove i optužujući za narušavanje takozvanog ustavnog poretka Kosova.

Predrag Pantić sin uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića je podsetio da sa njime isu uspeli da se čuju niti vide ni posle 13 dana od hapšenja.

„ Oni unapred znaju da je moj otac kriv a nisu ni sudije ni tužici“,  rekao je Pantić.

Podsetivši na brojne slučajeve ugrožavanja ličnih i kolektivnih prava Srba od strane prištinskih vlasti kojima svedoče i predstavnici međunarodne zajednice, bivši sudija višeg suda Nikola Kabašić kaže da vlada u prištini u poslednjih godinu dana krenula u institucionalni obračun prema Srbima političi instrumentalizujući specijalno tužilaštvo i specijalni sud.

O ugroženim pravima Srba govirli su doktor Dragiša Milović, direktorka predškolske Ustanove iz Leposavića Zorica Jovanović, čije dvorište kao parking prostor koriste pripadnici KFOR-a, pravnik i aktivista Marko Jakšić.

 U ime Srba južno od Ibra, koji su u velikom broju još u ranim prepodnevnim satima stigli u Zvečan kako bi, kako su rekli, podržali braću na barikadama, obratio se potpredsenik srpske liste i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

„Deo nas koji smo došli usput je zaustavljen, uz jasnu poruku – budite dobri. A to znači da mi ne treba da živimo, da ne treba da postojimo samo zato što smo Srbi. Odlučno smo razumeli tu poruku“, rekao je Jevtić.

Neosnovana hapšenjenja i tajni spiskovi za odstrel Srba razlog je što smo se okupili, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.  Dodao je da se sa barikada  Prištini i Kurtiju šalje poruka da Srbi žele mir i slobodu ali da neće dozvoliti da se na Kosovu i Metohihi zatru tragovi srpskog postojanja.

Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze, što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova. Znam da znate, ali ponavljam, rešenje za ovu krizu se nalazi u Prištini“, rekao je Rakić.

Ponovio je da je za uklanjanje barikada neophodno osloboditi neosnovano uhapšene, povući tajne spiskove za hapšenje i odstrel Srba, i da se sa severa Kosova i Metohije povuku jedinice sa dugim cevima i oklopnim vozilima, uz garancije Kfora da te jedinice neće dolaziti na sever.

Protesni skup kraj barikada u rudaru je protekao mirno. Joše jednom je ponovljena poruka da barikade neće biti uklonjene do ispunjenja zahteva odnosno oslobađanja trojice Srba i povlačenja pripadnika specijalne kosovske policije sa severa. 

(Riznica)

Povezani članci

Back to top button