Абраши: Вашингтонски споразум се мора применити, уколико нема договора око председника избори у јануару

Споразум о економској нормализацији са Србијом који је постигнут у Вашингтону, примениће се и након промене америчке администрације, каже министар за инфраструктуру Косова Арбан Абраши за Косовапрес.


Додаје да се на пролеће очекује почетак изградње ауто – пута „Мир“ од Подујева до Мердара те да је већ поднет званичан захтев ЕБРД-у за његово финансирање и изградњу.
Абраши који је уједно и генерални сектретар ЛДК каже да ће се Косово уколико не буде брзог договора око новог председника већ у јануару наредне године наћи пред изборима.

“Председник Мустафа је јасно ставио до знања да, уколико врло брзо не дође до решења, почетком јануара морамо се припремити, или клизимо ка изборима, јер они морају да се заврше раније, како земља не би остала без председника, јер в.д. има шестомесечни рок, тако да би било проблема око тога ко ће потврдити изборе, али и других проблема који могу настати због политичке нестабилности“, појаснио је Абраши.


Он је оптимиста и не верује у неуспех споразум у 16 тачака између Косова и Србије, који је потписан 4. септембра у Белој Кући. Споразум предвиђа низ економских пројеката, попут изградње аутопута, железничке пруге и покретања летова Приштина-Београд. Студија изводљивости о језеру Газиводе, као и увод у „мини-шенген“.


“До сада смо имали виртуалне састанке на свим политичким нивоима, било да су то званичници ДФЦ-а у Вашингтону. Потврдили су да ће споразум остати такав да се примењује. Они напорно раде на спровођењу споразума и пројеката“, рекао је.

Повезани чланци

Back to top button