Abraši: Vašingtonski sporazum se mora primeniti, ukoliko nema dogovora oko predsednika izbori u januaru

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Srbijom koji je postignut u Vašingtonu, primeniće se i nakon promene američke administracije, kaže ministar za infrastrukturu Kosova Arban Abraši za Kosovapres.


Dodaje da se na proleće očekuje početak izgradnje auto – puta „Mir“ od Podujeva do Merdara te da je već podnet zvaničan zahtev EBRD-u za njegovo finansiranje i izgradnju.
Abraši koji je ujedno i generalni sektretar LDK kaže da će se Kosovo ukoliko ne bude brzog dogovora oko novog predsednika već u januaru naredne godine naći pred izborima.

“Predsednik Mustafa je jasno stavio do znanja da, ukoliko vrlo brzo ne dođe do rešenja, početkom januara moramo se pripremiti, ili klizimo ka izborima, jer oni moraju da se završe ranije, kako zemlja ne bi ostala bez predsednika, jer v.d. ima šestomesečni rok, tako da bi bilo problema oko toga ko će potvrditi izbore, ali i drugih problema koji mogu nastati zbog političke nestabilnosti“, pojasnio je Abraši.


On je optimista i ne veruje u neuspeh sporazum u 16 tačaka između Kosova i Srbije, koji je potpisan 4. septembra u Beloj Kući. Sporazum predviđa niz ekonomskih projekata, poput izgradnje autoputa, železničke pruge i pokretanja letova Priština-Beograd. Studija izvodljivosti o jezeru Gazivode, kao i uvod u „mini-šengen“.


“Do sada smo imali virtualne sastanke na svim političkim nivoima, bilo da su to zvaničnici DFC-a u Vašingtonu. Potvrdili su da će sporazum ostati takav da se primenjuje. Oni naporno rade na sprovođenju sporazuma i projekata“, rekao je.

Povezani članci

Back to top button