Амфилохије позвао народ да не гласа за „безбожну“ власт

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, после молебана за мир и братску слогу који је одржан у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подговрици, позвао је вернике да не гласају „безбожну власт која би отимала светиње“, преносе Вијести.

Амфилохије је нагласио да „литије позивају на измирење браће и да су оне по томе јединствене“.

„Ова наша сабрања су везана и за безакоње, онај закон која нам је у ноћна времена наметнула Скупштина, којим се отимају задужбине древне, које нијесу грађене ни за калуђере ни властодршце, већ у славу Бога“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

„У том духу су и наша сабрања као молба онима на власти са се отријезне и не отимају од цркве Божје. Оно што нас је запањило, и нас и Европу ових дана, је рушење цркава и отимање. Започело са отимањем и рушењем конака на Бриској гори. Оно што је окупатор срушио, народ са црквом кренуо да обнавља и то. Овдје су дошле антитерористичке групе наоружане до зуба код четири монахиње. И пријете да ће даље рушити јер немамо, наводно, дозволе. Од кад сам митрополит непрекидно смо тражили дозволе од власти. Никад се није десило до данас да пријете да прогоне ове који немају држављанство. Они су дошли да уграђују свој живот у цркву, не да разарају Црну Гору. Шта је за Црну Гору – разарање свих предузећа и сад треба и храмове разорити. Је ли то за Црну Гору“, додао је Амфилохије.

Подсетио је да су црквене власти годинама тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове.

„Вријеме окупатора је прошло и треба да прође вријеме оних који мастављају дјело окупатора и не дају да се обнови оно што је окупатор срушио. Годинама смо тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове. Хоће да руше, неће ако Бог да, јер има трезвених људи и међу њима. Зато ћемо ми наставити братољубиве литије поштујуци и здравствене прописе. Иако нијесу дали истинско обећање да це промијенити закон, ја се и даље надам. Јер ако неће, такву валст народ не треба да гласа. Црногорци никад такву власт нијесу гласали без из страха, али страха нема више“, поручио је Амфилохије.

Испред храма се после молебана окупило више од стотину свештеника и монахиња, а на платоу се окупило и близу стотину грађана.

Код Крстионице на Михољској Превлаци вечерас се, како сазнајемо, служи поноћни молебан. Крстионицу од јуче у поподневним часовима чувају грађани јер власт тврди да је изграђена без дозволе и жели да је сруши.  

Повезани чланци

Back to top button