Amfilohije pozvao narod da ne glasa za „bezbožnu“ vlast

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posle molebana za mir i bratsku slogu koji je održan u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgovrici, pozvao je vernike da ne glasaju „bezbožnu vlast koja bi otimala svetinje“, prenose Vijesti.

Amfilohije je naglasio da „litije pozivaju na izmirenje braće i da su one po tome jedinstvene“.

„Ova naša sabranja su vezana i za bezakonje, onaj zakon koja nam je u noćna vremena nametnula Skupština, kojim se otimaju zadužbine drevne, koje nijesu građene ni za kaluđere ni vlastodršce, već u slavu Boga“, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

„U tom duhu su i naša sabranja kao molba onima na vlasti sa se otrijezne i ne otimaju od crkve Božje. Ono što nas je zapanjilo, i nas i Evropu ovih dana, je rušenje crkava i otimanje. Započelo sa otimanjem i rušenjem konaka na Briskoj gori. Ono što je okupator srušio, narod sa crkvom krenuo da obnavlja i to. Ovdje su došle antiterorističke grupe naoružane do zuba kod četiri monahinje. I prijete da će dalje rušiti jer nemamo, navodno, dozvole. Od kad sam mitropolit neprekidno smo tražili dozvole od vlasti. Nikad se nije desilo do danas da prijete da progone ove koji nemaju državljanstvo. Oni su došli da ugrađuju svoj život u crkvu, ne da razaraju Crnu Goru. Šta je za Crnu Goru – razaranje svih preduzeća i sad treba i hramove razoriti. Je li to za Crnu Goru“, dodao je Amfilohije.

Podsetio je da su crkvene vlasti godinama tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove.

„Vrijeme okupatora je prošlo i treba da prođe vrijeme onih koji mastavljaju djelo okupatora i ne daju da se obnovi ono što je okupator srušio. Godinama smo tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove. Hoće da ruše, neće ako Bog da, jer ima trezvenih ljudi i među njima. Zato ćemo mi nastaviti bratoljubive litije poštujuci i zdravstvene propise. Iako nijesu dali istinsko obećanje da ce promijeniti zakon, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, takvu valst narod ne treba da glasa. Crnogorci nikad takvu vlast nijesu glasali bez iz straha, ali straha nema više“, poručio je Amfilohije.

Ispred hrama se posle molebana okupilo više od stotinu sveštenika i monahinja, a na platou se okupilo i blizu stotinu građana.

Kod Krstionice na Miholjskoj Prevlaci večeras se, kako saznajemo, služi ponoćni moleban. Krstionicu od juče u popodnevnim časovima čuvaju građani jer vlast tvrdi da je izgrađena bez dozvole i želi da je sruši.  

Povezani članci

Back to top button