Анализа трендова унутар српског корупуса на КиМ: У порсту песимизам и страх од могућих конфликата

Унутар српске заједнице на Косову расте песимизам показало је исраживеање које је спровлеа НВО „Актив“ и представила у склопу публикације „Анализа трендова 2023: Ставови српске заједнице на Косову”, која се бави истраживањем промена у ставовима и перцепцијама српске заједнице на Косову о најзначајнијим друштвено-политичким питањима.

Како је наведено глани налаз Анализе је дубока забринутост и велико незадовољство грађана српске заједнице на Косову у вези са тренутним политичким стањем те да се бележи већи степен песимизма у односу на све претходне године, што је, како се упозорава,  резултат растућег страха од могућег отвореног конфликта.

„Забележено је значајно погоршање у свим сегментима, од међуетничких односа до перцепције безбедносне ситуације. Растући страх од конфликта и политичка напетост резултирали су дубоким песимизмом унутар српске заједнице, посебно у вези са очекивањима за будућност и општим осећајем безбедности“.

Догађаји као што је неуспели дијалог између косовске владе и Срба, довели су до озбиљне забринутости, што може имати дугорочне негативне последице на међуетничке односе и сарадњу међу заједницама.

У српској заједници присутан је растући осећај несигурности и неповерења, што отежава политичку и друштвену динамику. Према Анализи трендова, готово 95.5% испитаника изражава дубоку забринутост због тренутне ситуације на Косову, сматрајући да се ситуација не одвија у добром смеру. Чак 57.1% испитаника верује да ће живот за Србе на Косову бити гори за три године. Када је реч о идентификованим проблемима, 69.2% испитаника истиче политичку нестабилност као главни изазов на Косову. Важно је истаћи да 88.9% испитаника са севера Косова тврди да су они или чланови њихових породица директно били угрожени.

Када је поверење  у политичке лидере у питању, које је, како се наглашава, кључно за опстанак и просперитет заједнице посебно у друштвима са последицама ратних сукоба, Анализа је показала рекордних 83.6% испитаника који су се изјаснили да не постоји политичар или политичка партија којој верују. У вези с тим треба истаћи да становници севера Косова изражавају посебно ниско поверење према Влади и Полицији Косова.

Када је реч о међународној улози, 56.9% испитаника сматра да је Русија најбољи бранилац интереса Срба на Косову. Да ће Заједница општина са српском већином бити формирана сматра 18.9% испитаника, док 40.5% оцењује формирање ЗСО најприхватљивијим за косовске Србе. Осим тога, 14.8% испитаника подржава идеју разграничења.

Налази Анализе трендова истичу општу забринутост због неразрешених питања попут формирања ЗСО и апатије према могућностима за дугорочно решење које би обезбедило неопходну заштиту. Стога се као главна препорука истиче неопходност новог и свеобухватног приступа решавању кризе, који би био фокусиран на заштиту права и побољшање квалитета живота српске заједнице на Косову.

“Политика и доносиоци одлука препоруке треба да схвате као подстицај за хитне мере за побољшање институционалног поштовања закона који штите права невећинских заједница и унапређење њиховог животног стандарда“, наводи се у Анализи трендова, која је подржана од стране Националне задужбине за демократију (Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy – НЕД).

Повезани чланци

Back to top button