Архитекта Димитрје Т. Леко

Познати српски архитекта и урбаниста, цинцарског порекла Димитрије Т. Лекоу умро је 22. Јануара 1863. године у Београду.

Највећи део свог живота провео је у иностранству. Средњу школу је завршио у Винтертуру, а затим је студирао архитектуру у Цириху, Ахену и Минхену. По повратку у Београд, крајем 19. века, покушао је да примени модел савремене европске архитектуре и урбанизма у Београду. Леков брат је био познати хемичар Марко Т. Леко.

Пројектовао је знамените београдске грађевине као што су Београдска метеоролошка опсерваторија (1891), кућу породице Вучо у Делиградској улици (1893, кућа где је одрастао писац Александар Вучо и у којој је 1988. отворен први Макдоналдс у источној Европи), зграду нове Војне академије у Немањиној улици (1899), у којој је од 2006. смештен Музеј града Београда, Палату Атина на Теразијама, „Вучину кућу на Сави“ у Карађорђевој улици, као и школе у Макензијевој и у Улици Гаврила Принципа и многе друге куће и виле. Пројектовао је више објеката за једног од најбогатијих трговаца у Београду с краја 19. века, Ђорђа Вуча.

Леко је пројектовао и капелу изнад Ћеле-куле у Нишу.

Као урбаниста, освајао је прве награде на отвореним конкурсима за уређење Теразија, Малог Калемегдана, као и града Скопља. Ипак, ниједан од тих његових пројеката није остварен.

Димитрије Т. Леко је био и један од првих критичара архитектуре и урбанизма у Србији. Важио је за оштрог и бескомпромисног критичара урбаног развоја Београда, кога су његови противници често етикетирали као исувише револуционарног и провокативног у својим критикама. Неки од проблема на које је указивао почетком 20. века, као што су проблем уређења Теразијске терасе, као и обале Саве, до данас су остали нерешени.

Повезани чланци

Back to top button